Je libo pálenku z jahod? Letos žádný problém. Na rozdíl od meruňkovice, třešňovice či višňovice, kterých bude na Břeclavsku jen pomálu. Důvodem je mizerná úroda těchto druhů ovoce. Pěstitelské pálenice jsou tak skoro bez práce.

„Sezónu jsme zahájili v úterý. Máme za sebou prvních sto protečených litrů. Loni v tuto dobu to už ovšem bylo tisíc litrů. A to je velký rozdíl. Pálit se bude, máme pár nahlášených zákazníků, ale není to nic moc,“ přiznal Josef Šmerák z pěstitelské pálenice v Hruškách.

Ten potvrdil, že meruněk, třešní či višní budou oproti předcházejícím letům skutečně zpracovávat jen poskrovnu. „Určitě toho bude méně. Zatím jsem pálil jenom jedny višně s třešněmi. A jednu dávku meruněk. Odpoledne pak přivezou další dva kotle,“ prozradil ve čtvrtek.

O to více si v pálenicích váží ostatního, na výrobu kořalky ne až tak obvyklého ovoce. Například jahod. „Ve středu dorazil klient se čtyřmi sty litry. Má jahodovou plantáž, co neprodá, naháže do škopku a přiveze,“ popisoval Šmerák.

Jak zmínil, loňský rok patřil z pohledu hrušecké pálenice k lepšímu průměru. Vypálili v ní třináct tisíc litrů čistého lihu, což odpovídá zhruba dvaceti tisícům protečených litrů. „Letos předpokládáme čtvrtinu, možná třetinu tohoto množství. Snad bude alespoň dost broskví a jablek. A pak také grappa a vínovice,“ doufá jednatel hrušecké pálenice ve zlepšení.

„Loni touto dobou už jsme začínali pálit, tentokrát budeme mít zpoždění. Začneme až za týden nebo možná ještě později. Už se sice hlásí první zájemci, ale byly by velké mezery. Proto počkáme, až toho bude víc,“ navázal majitel pěstitelské pálenice v Sedleci Vojtěch Jedlička.

Také podle něj se letošní sezóna ponese ve znamení poklesu. „Bude toho méně. Nedovedu odhadnout o kolik, ale každopádně méně. Lidé nám hlásí moruše, švestky, jahody, ale i meruňky. Jezdí sem kvůli nim zájemci až ze Znojemska, občas se totiž někomu něco urodilo. Také jablek by mělo být dost, to bude záchrana,“ doufá Jedlička.

„Meruňkovice bude skutečně málo, nepamatuji tak nízké výnosy. Kdo patří k vyznavačům meruňkovice, která je doménou zejména Velkopavlovicka, má letos smůlu, adekvátní náhrada neexistuje. Je natolik specifická svým aroma, že to ani nejde. Nejblíže je broskvovice,“ zamyslel se Jan Stávek ze zahradnické fakulty Mendelovy univerzity

Milovníkům zkapalněných meruněk znalec pálenek z Němčiček doporučuje místo marného hledání náhražek raději ochutnat pravou moravskou vínovici. Ta by totiž měla být zárukou kvality.

„Horší variantou jsou levnější destiláty třeba na bázi obilného lihu, do kterých je možné přimíchávat různé aroma. Tedy i meruňkové. Ale je to lihovina, což je znát, nebude to pravý ovocný destilát,“ varuje garant jediné mezinárodní soutěže destilátů v České republice, která se každoročně koná v Olomouci.