Typická nasládlá vůně se spižírnami na Břeclavsku bude linout jen ve výjimečných případech. Oblíbené meruňkovice bude letos zoufale málo. Úroda milovníky domácích pálenek vyhledávaného ovoce byla totiž žalostná.

Pálenice v těchto dnech sice pracují na plné obrátky, jenže oproti stejnému období v minulém roce jsou zájemci s meruňkovým kvasem nedostatkové zboží. „Meruněk je skutečně málo. Když to srovnám s minulým rokem, tak nám vyteklo tak o tisíc litrů méně této pálenky,“ přiznal Josef Šmerák z pěstitelské pálenice v Hruškách.

Jeho slova potvrzuje i situace, do které se dostala Patria Kobylí, která je významným producentem ovoce – především meruněk. Zatímco v posledních letech bylo zvykem, že šťavnaté oranžové plody prodává, letos je kvůli bídné úrodě vykupuje.

Jenže bez valného výsledku. Ti, kteří meruňky skutečně mají, je většinou směřují přímo do pálenic. „Snažili jsme se o výkup. Nicméně úspěch byl minimální. Na jižní Moravě je velká tradice dělat meruňkovici,“ potvrzuje trend vedoucí kobylských sadů Michal Schovánek.

Příčina špatné úrody: slabá zima

Voňavé kořalky, jež se vyznačuje jemně nasládlým aroma, bude letos akutně málo. Ani v příštím roce to však nemusí být o mnoho lepší. Jestli bude dostatek meruňkovice, se pozná až v zimě.

„Poslední dvě zimy byly slabé, proto šly meruňky do květu dřív a úroda nebyla taková,“ vysvětloval Schovánek důvod, proč je ovoce nedostatek. Podle něj se letos meruněk urodilo až o třetinu méně než loni.

Jiných druhů ovoce – zejména švestek, jablek a hrušek – je podle všeho dost. Někteří milovníci domácích pálenek si však absenci meruněk kompenzují i poněkud netradičním způsobem.

„U nás se dlouhá léta pálí jen z meruněk. Jenže to nebylo tento rok docela dobře možné. Úroda byla chabá, takže jsme vytáhli ze sklepa meruňkové zavařeniny, které jsme s normálními meruňkami smíchali,“ vysvětloval svůj boj proti meruňkové nouzi Michal Nejezchleba z Břeclavi.

Podle pálenic není takový postup dvakrát šťastný. Kvalitou se totiž nedá pálenka ze zavařenin a z přirozeně zkvašeného ovoce vůbec srovnat. „Takové pití nenabízí nic zvláštního, protože je tam hodně cukru. Destiláty musí být bez cukru,“ upozornil Šmerák.

Pochutnat si na meruňkovém destilátu se letos zřejmě výrazně prodraží. Cenu pálenky nezvyšuje jen malá úroda ovoce, dále se na ní výrazně podílí i zdražování pálenic, které reagovaly na zvyšování cen plynu a elektřiny.