Nakonec se jím stává Jaroslav Němec z Bystrého. Porci zdolává za několik sekund. „Bylo to poprvé, co jsem pojídal samotné meruňky. Dobře se mi polykaly, byly opravdu chutné. Množství navíc nebylo zase tak velké a ovoce bylo vypeckované," dělí se o své pocity vítěz. Podobných soutěží se účastní po celé republice. Jako odměnu dostává láhev vína.
Sobotní Velkopavlovické meruňkobraní začíná v deset hodin dopoledne. Kromě soutěže v pojídání návštěvníci v tamním Ekocentru Trkmanka ochutnávají různé speciality z tohoto ovoce. Mezi nimi i guláš, na který klidně stojí frontu. „Divila jsem se, že se dá udělat i z meruněk," říká Lenka Langová z Brna.
Ochutnávku nejrůznějších pokrmů začíná s manželem tradičními meruňkovými knedlíky. Zda si půjde i na guláš, ještě zváží. „Přece jen guláš je teplý a dneska je dost velké horko," bojí se žena, že by jí mohla poté teplota vzduchu připadat ještě vyšší.
I tak ale na ni i na ostatní zájemce o meruňkové speciality čeká bohatá nabídka. Lidé zkoušejí chuť meruňkových koláčků, šátečků, rýžového nákypu s meruňkami či přesňáků. „Za jeden žeton zaplatí lidé deset korun a záleží na každém, kolik si jich koupí. Za šest žetonů dostanou guláš, za dva potom smažené meruňky," uvádí pro příklad Zita Dvořáková z Ekocentra. To akci pořádá společně s městem.
Návštěvníci si mohou vyzkoušet své znalosti o meruňkách ve vědomostní soutěži, připravená je i výstava o tomto ovoci. Děti se zabaví při tvořivých dílnách. K poslechu hraje Cimbálová muzika Jožky Imricha. Na návštěvnosti je vidět, že lidé mají meruňky rádi. „Slyšela jsem informaci skoro o čtyřech stech prodaných lístcích," hlásí Dvořáková v půl jedné.