Přes území republiky má postupovat od západu studená fronta. „A právě na ní budou bouřky v odpoledních a večerních hodinách vznikat. Podle modelových předpovědí by měly být splněny podmínky pro tvorbu silných bouřek. Budou mít dostatek energie, vlhkosti, a rovněž na studené frontě i zesílený střih větru,“ informovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Slabší tornádo zasáhlo v pondělí večer Lanžhot na Břeclavsku. Nechalo po sobě vyvrácené stromy a poničené střechy. Na snímku meteorolog Petr Münster.
Meteorolog: Počasí může být extrémnější, tornádo na Břeclavsku je ale náhoda

Meteorologové předpokládají, že se bude jednat o dobře organizované a rychle postupující multicely. Vyloučený není ani výskyt supercel. „V bouřkách se mohou lokálně vyskytnout silné nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu a kroupy, ojediněle i přívalové srážky,“ přiblížila Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přes den však bude zpočátku skorojasno až polojasno. „K večeru pak čekáme postupně od západu ustávání srážek a přechodné ubývání oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají k šestadvaceti až devětadvaceti stupňům Celsia. Vát bude nejprve slabý, postupně mírný vítr jižních směrů o rychlosti dva až pět metrů za sekundu. Ten se bude později měnit na severozápadní až severní a v bouřkách přechodně zesílí,“ doplnila Kučerová.