Podle účastnice akce Hany Schmidt zpočátku oslovoval děti a snažil se dělat zábavu. Pak to ale přišlo. „Zeptal se, jestli tam někde není bývalý starosta Ryšavý, že by si zasloužil do pytle a s čertem do pekla za milionovou pokutu pro město," kroutila hlavou Hana Schmidt, která prodávala u pódia svařené víno.

Na vysvětlenou: milionová pokuta Břeclavi hrozí od antimonopolního úřadu za chybějící dokumentaci k soutěži o obnově veřejného osvětlení.

Při Mikulášových slovech byla Schmidt zrovna ve stánku. „Šokovalo mě to, začala jsem bučet. Přišlo mi to hodně hloupé říkat něco takového na akci pro děti," uvedla žena, která v říjnu kandidovala za Mladé a Neklidné.

Do fanklubu bývalého starosty města z ČSSD tedy rozhodně nepatří. „Není ale přece podstatné, na koho byla ta slova namířená, prostě se mi takové nemístné chování nelíbí. Stejně jako fakt, že většina přítomných na to nijak nereagovala. Je to smutná vizitka stavu společnosti v Břeclavi," myslí si Schmidt.

Já ne, to Mikuláš

Že není se svým názorem osamocená, potvrdily pozdější reakce na facebooku. Objevily se dokonce i na profilu Pro Regionu. „Celé to pokazily ty politické narážky Mikuláše. To bylo fakt dost přes čáru, mělo to být přece určeno pro děti, ne?" napsala například Irena Machová.

Fikr, jedenáctka Pro Regionu v nedávných volbách, ale na svých slovech nic špatného nevidí. „Řekl to přece Mikuláš, asi četl Břeclavský deník a díval se na Televizní noviny. Ví to celá republika. Za milion korun mohly mít děti pěkné dárky," argumentoval Fikr, který odmítl slova o úletu.

Podle šéfa Pro Regionu Pavla Dominika ale trochu přestřelil. „Nic takového domluveného nebylo, pozastavovali se nad tím i koaliční partneři. Ale Dušan Fikr je Dušan Fikr. Pokud si myslí, že bývalý starosta patří do pekla, ať mu to řekne osobně. Ale při této příležitosti a z pozice Mikuláše se to nehodilo," vyjádřil se Dominik.

A co na „posílání do pekla" říká Ryšavý? „Slyším to od vás poprvé a směji se tomu. Lidská hloupost je taková, jaká je. Co na to říct?" reagoval v pondělí bývalý starosta a připomněl, že udělená pokuta je zatím nepravomocná a z jeho pohledu velmi sporná.