„Dům je už léta prázdný. Se všemi zájemci o nemovitost v centru města jsem o něm jednal a nabízel jej. Za tu dobu se objevila nabídka za maximálně jeden a půl milionu korun, což jsem považoval za nemravné,“ sdělil starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Pro zájemce je cena domu ještě o milion vyšší. Minimálně. Úředníci proto vypíší veřejnou soutěž. Hotová bude do čtvrt roku.

Zastupitelé se shodli na vybudování parkovací plochy mezi křižovatkami ulic Hraničářů a Kpt. Jaroše a ulic Hraničářů a Zd. Nejedlého, kde je nyní nepoužívané hřiště. Počítá se se sedmnácti parkovacími místy. „Tato stavba je v souladu s územním plánem a je součástí naší dlouhodobé koncepce řešení parkovacích míst na sídlišti,“ řekl místostarosta města Eduard Kulhavý. Dalších padesát míst by měli řidiči najít ve Větrné ulici.

Na posledním jednání se zastupitelé pustili do debaty o způsobu úhrady za nabízený dům.

„Vzhledem k obtížnosti prodeje navrhujeme, aby nový vlastník uhradil kupní cenu nikoli v penězích, ale formou provedení stavebních prací pro město Mikulov,“ vysvětlil záměr starosta Rostislav Koštial.

Jelikož však předpokládaná cena parkovišť na sídlišti a oprava silnice je zhruba 4,7 milionu korun, bude nutné, aby rozdíl šel z městské pokladny. „Ten ze zájemců o nemovitost, který bude požadovat nejnižší doplatek, naši soutěž prakticky vyhraje. Vítěz se tak zaváže, že provede stavební práce, a my doplatíme pro nás nejvýhodnější finanční vyrovnání,“ upřesnil starosta.

Zastupitelé s tímto principem úhrady kupní ceny nemovitosti souhlasili.

Ředitel mikulovského domova důchodců (G – centrum – pozn. red) Pavel Rous odmítá, že by měla budova, kde sídlila pečovatelská služba, pro tamní penzisty ještě jakýkoliv význam.

„Byl jsem se kdysi v tom domě podívat a už tehdy byl neobyvatelný. Ve srovnání s tehdejšími podmínkami, jsou lidé v současném G – centru v sedmém nebi,“ oznámil Rous.

Zastupitelé také schválili změny v rozpočtu města na rok 2012, ve kterém se promítne budování parkovišť, opravy a budování nových chodníků.

Výdaje se zvýší o zhruba dva miliony korun a naopak rozpočet příjmů města je posílený o jeden milion korun. Částka je peněžitým darem soukromé osoby na opravu kaple svatého Šebestiána, zvonice a ostatních objektů křížové cesty na Svatém kopečku.

„Schodek rozpočtu města Mikulova je krytý zůstatky hospodaření z let minulých,“ píše se v materiálu, který sestavili úředníci finančního odboru. Zástupci města hospodaří s asi stopadesátimi­lionovým rozpočtem.