Gastronomie se stává fenoménem, za kterým dnes mnozí lidé cestují. Už třetí rok zve na gurmánský zážitek rovněž město pod Pálavou. Čtyřdenní Mikulov gourmet festival zahájí již ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne v tamním zámku jihomoravský hejtman Michal Hašek.

A co přesně se letos objeví na festivalovém jídelníčku? „Chceme demonstrovat, že místní gastronomii ovlivňuje krajina dané lokality. Ta se nemění, ale my jsme se časem nějak odnaučili využívat plodů, které nám její příroda dává. Regionální potraviny se nám odcizily. A festival je chce připomenout ve špičkovém zpracování těch nejlepších kuchařů naší země," popisuje filozofii gourmet festivalu jeho hlavní organizátor, mikulovský vinař a hoteliér Petr Marcinčák.

Pět mikulovských restaurací nabídne od čtvrtka jednatřicátého května do neděle třetího června ochutnávku gastronomie jednoho z národů, jehož příslušníci v průběhu staletí ve městě žili.

Rodenovi i Hřebejk

Nevšední nabídku si nenechá ujít ani celá řada osobností zejména uměleckého světa. „Přijede režisér Jan Hřebejk s manželkou, herec Tomáš Matonoha, spisovatel Michal Viewegh s přáteli, fotograf Tono Stano, herečka Jana Švandová, Miroslav Táborský s manželkou, Rodenovi i některé další známé tváře," prozrazuje Marcinčák.

Co se tedy objevovalo na stole Moravanů, Židů, Rakušanů, Němců a habánů, kteří se zasloužili o rozvoj vinařství na Mikulovsku?

Moravská kuchyně v podání Miroslava Husáka v Hotelu Eliška nejprve navnadí chuťové buňky gurmánů vepřovým bůčkem na čočkovém salátku s křenovým prachem.

„Po předkrmu se bude podávat pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou," láká Husák. Sladkou tečku za jeho menu udělá jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký se inspiruje v rakouských kuchařkách. „Předkrm snoubí chuť opečené rolky z amura s koprovou omáčkou, vařeným bílkem a pěnou z uzeného lína. Hlavnímu chodu pak bude dominovat vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve a hovězí kroketa," přibližuje Horký svoji „rakouskou" nabídku v Hotelu Marcinčák.

Nakonec nebude chybět jablkový štrúdl.

Kapr s kaviárem

V německém stylu pak bude v Hotelu Maroli vařit Martin Svatek. Připraví salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po předkrmu naservíruje roládu z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovanou šalotku a květák. Rozloučí se rýžovým pudingem s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

Židovského menu se v mikulovské Zámecké restauraci ujme Jaroslav Kozdělka. Vsadí nejprve na harmonii šouletu s pomalu uzeným kachním prsem, v hlavním pak zkombinuje Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem. Jako dezert nabídne rýžový kugel s jablečným cullis.

Poslední z mistrů kuchařů Petr Vlásek připomene v Restauraci Aquarium Relax tradici habánské kuchyně. Jako první bude podávat pěnu ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolku na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc. Další chod skrývá kachní prso na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Menu završí teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Všechny pokrmy v každé z restaurací doplní vhodná vína z mikulovských vinařství Marcinčák a Volařík.