„Jakožto zemědělec a bývalý zelinář vnímám, že v Mikulově tržnice s čerstvým zbožím chybí. Všichni jsme pod tlakem trendů moderní kuchyně, která vyžaduje kvalitní suroviny, ale nemáme je kde nakoupit,“ povzdechl si mikulovský starosta Rostislav Koštial.
Podle něj by otevření trhu ve městě zabilo dvě mouchy jednou ranou. Jednak by se uspokojila poptávka po kvalitních surovinách a na druhou stranu by pěstitelé či chovatelé dostali příležitost zbavit se svých přebytků.
„Tato myšlenka má co dělat s filozofií zdravějšího a ekologičtějšího života. Právě proto bychom chtěli klást důraz zejména na eko a bio produkty,“ nastínil Koštial, kudy by mohla vést cesta. Jak říká, drobní zahrádkáři mohou konkurovat obchodním řetězcům právě kvalitou.
„Není nad to, když zákazník ví, od koho vlastně nakupuje. Mít svého vlastního dodavatele rajčat, okurek nebo broskví, to je vize, o kterou nám běží,“ rozvedl nápad staronový starosta.
Inspiroval se přitom i za hranicemi. Třeba ve slovenské Galantě, která je partnerským městem Mikulova, totiž podobné trhy fungují už řadu let. V Mikulově se pro ně nabízí dvojí umístění. Buď na jihu města, kde je vyšší obchodní potenciál, anebo přímo v centru. Starosta se přiklání spíše k první variantě. Ve vybrané lokalitě by pochopitelně nejprve museli Mikulovští vybudovat zpevněné prostranství se zastřešenými stánky a malým parkovištěm.
„Samozřejmě je potřeba zmapovat a oslovit také potenciální výrobce, kteří by mohli své produkty na mikulovském trhu nabídnout. A pak už jen stačí, aby se k nim lidé naučili chodit nakupovat,“ usmívá se Koštial.
Třeba Marie Růžičková z Mikulova ale na takový trh vysloveně čeká. „Měl tady být už dávno. Určitě bych tam chodila nakupovat stejně jako všechny moje děti,“ nechala se slyšet
Že je o produkty z města a okolí zájem, dokazuje například i sezónní prodejna jablek. „Denně jich v Mikulově prodáme až dvě stě dvacet kilo,“ potvrdila vedoucí popických sadů společnosti PPS Agro Strachotín Anna Podbředská.
DANA SMRČKOVÁ