Ve čtyřech mikulovských hotelích, ale nejen tam, čeká na návštěvníky bohatý program. Jeho součástí je kromě mnoha dobrot připravených špičkovými kuchaři také ochutnávka doutníků nebo speciálních vín například v kombinaci s čokoládou, s víny spojený filmový minifestival či večerní posezení s cimbálovou muzikou.

„Chceme přispět k tomu, aby jižní Morava byla brána podobně jako Weinviertel, Toskánsko nebo jiné oblasti, kde se dělá výborné víno a současně je tam vyhlášená gastronomie. U nás je právě gastronomie zatím handicapem,“ míní jeden z organizátorů festivalu Petr Marcinčák.

Telecí pupek nebo marinované carpaccio z okurky? Proč ne

Telecí pupek upravený „sous wide“, smažená kroketa z listového špenátu, krém ze zeleného hrachu a k tomu opečená kedlubna s třtinovým cukrem. To je jedno z hlavních jídel festivalového menu, které mohou zájemci až do neděle ochutnat ve čtyřech mikulovských restauracích.

V další určitě mnohé okouzlí předkrm – terinka z uzených kachních prsou s pralinkou se sušeným ovocem a višňovým želé s pohankou s jablky. A co dál? Prsíčko z kukuřičného kuřátka s ramínkem na šťouchaných bramborách se škvarky a zelím, kuřecí jatýrka v lesním medu a octu, dušené šalotky v červeném víně a rozmarýnové jus. A k tomu Svatovavřinecké.

Milovníky ryb potěší o podnik dále mousse ze zauzeného pstruha s bylinkovým krémem a okurkovým želé. A také konfitovaný steak z candáta, česnekový krém a sedlina z listového špenátu a kapusty. S dobrým veltlínem.

Čtvrtý hotel láká například na vanilkový puding s jahodovou polévkou, čerstvými jahodami a pistáciovou oplatkou. Jako dezert.

Zakladatel Gourmet festivalu Petr Marcinčák obhajuje třítisícové vstupné. Říká:

Kvalita vždycky něco stojí

Mikulov /ROZHOVOR/ - S nápadem uspořádat v Mikulově Gourmet festival přišel Petr Marcinčák. Jak známý vinař a majitel mikulovského hotelu říká, jde mu hlavně o to najít ztracenou identitu moravské kuchyně.


Co všechno jste pro veřejnost ode dneška až do neděle připravili?
Na všechny platící návštěvníky čekají čtyři různá meníčka ve čtyřech restauracích. Každé menu je tříchodové a tvoří jej předkrm, hlavní chod a dezert. A také víno a pochůzková degustace k základní odrůdě, u nás je to například Rulandské modré. Připravena je rovněž ochutnávka doutníků. V kině pak poznávání vůní a promítání filmů. Součástí balíčku je i volný vstup na zámek, do hrobky, jeskyní na Turoldu nebo na výstavu růžových vín.

Není tři tisíce dvě stě korun za gurmánský zážitek přeci jenom moc?
Nemyslím si, program je nabitý, velmi pestrý a kvalita vždycky něco stojí. Je to prestižní záležitost pro omezený počet lidí. Jídla vaří nejlepší kuchaři v republice, reprezentanti národního týmu asociace kuchařů a cukrářů. A to také není zadarmo.

Jaký je hlavní cíl festivalu?
Akce má přilákat pozornost návštěvníků a zároveň být určitým tlakem na restauratéry v Mikulově a okolí, aby opravdu začali vařit moravskou kuchyni. Aby zvýšili kvalitu, zlepšili nabídku a personál se choval tak, jak se očekává. Kdybych to měl nějak parafrázovat, jde nám o to, aby Gourmet festival byl na Mikulovsku každý den.