Burčáková unie se do největšího gulášového festivalu na jižní Moravě zapojila letos poprvé. „Uvařili jsme speciální zabijačkový guláš s příchutí burčáku a mandloňovice,“ prozradil Háder. Tekutou hustopečskou specialitu z mandloňového sadu ostatně ochutnal každý, kdo si přišel pro porci guláše. Třeba i senátor Jan Hajda z Pavlova.

„Já už mám taky skoro vyprodáno. Musím ale něco schovat, odpoledne má přijet Zdeněk Škromach,“ hlásil senátor za Břeclavsko u spřáteleného „unijního“ stánku.

Mezi rekordní třicítkou soutěžících gulášů tak v Mikulově ani letos nechyběl senátorský. Ale také vinařský, z býčí lásky, jelení, z mladé kozy, ďábelský, fazolový nebo zámecký od hladových mnichů. O žaludky lidí se staraly soutěžící kuchařské týmy z Čech, Moravy, Slovenska, Maďarska i Rakouska, které už od rána vařily v kotlících před hotelem své dobroty.

Tři tisíce lidí

A účast na největším jihomoravském gulášovém festivalu lámala rekordy. „Určitě se tady vystřídalo přes tři tisíce lidí. Své sehrálo pěkné počasí, ale také premiérové spojení gulášfestu s ochutnávkou mladého vína. Vypilo se ho přes tisíc sedmiček,“ prozradil organizátor akce a majitel hotelu Josef Ševčík.

A co teprve snězených gulášů, těch za sobotu zmizelo na osm tisíc porcí. „Soutěž zpestřila účast zajímavých kuchařských týmů ze Slovenska. Vařil ale třeba i šéf kanceláře ombudsmana. Nezklamali ani Velkoněmčičtí, kteří se letos převlékli za záškoláky,“ neskrýval Ševčík spokojenost s úrovní mezinárodního kulinářského klání. To nakonec vyhrál kovbojský westernový guláš ze Slovenska. I vzhled stánku měli bezkonkurenčně nejlépe vypilovaný Slováci – tentokrát čerti z Nových Zámků.

Labužnické zážitky okořenil pestrý doprovodný program se soutěžemi jako "gúlání" sudu na čas nebo o největšího jedlíka. Se sudem si nejrychleji poradil Josef Horčica z Velkých Němčic, který zvládl stanovenou trasu pod pět vteřin. A titul jedlíka si po zásluze odvezl Jaroslav Němec z Bystré u Poličky.

O tradiční zpestření se pak postaralo víno tekoucí z kašny. Když odpoledne vytrysklo, tlačily se na sluncem zalitém prostranství před mikulovským hotelem davy lidí. A fronty stály na guláše i na pivo. „Je to vždycky na cikánku a skleněnou kouli,“ krčil rameny Ševčík.