Výběrové řízení se už stalo terčem kritiky. „Politická trafika opět zvítězila nad výsledky konkurzního řízení," narážel současný mikulovský radní a člen školské rady Vojtěch Příbramský (KDU-ČSL) na spojitost nového ředitele Svobody s ČSSD.

Vhodnějším kandidátem podle něj byl právě nestraník Souchop, který stál v čele školy z pověření kraje od začátku roku 2012.

Zbyněk Dohnálek z Mikulova, člen školské rady i konkurzní komise, uvedl, že v hodnocení pěti uchazečů skončili Svoboda a Souchop na děleném druhém a třetím místě. „Při rovnosti hlasů předseda komise upřednostnil pana Svobodu. Přitom pan Souchop se na konkurzu vyjádřil určitě lépe. Nechci pana Svobodu poškodit, neznám jej, ale jsem čím dál více přesvědčený o tom, že se do čela školy dostal ze stranických důvodů," řekl svůj názor Dohnálek.

I Příbramský považuje postup výběru za neférový. „Pan Souchop odvedl ve funkci kus dobré práce. Vím ale, že radní Jihomoravského kraje se nemusí nikomu zpovídat z toho, jak se rozhodnou," nechal se v úterý slyšet muž.

Zrušené konkurzy

Vyjádření zástupců Jihomoravského kraje k volbě nového ředitele školy se Břeclavskému deníku v úterý nepodařilo zjistit. Radní pro školství Jiří Janda (ČSSD) odpověděl, že má dovolenou. Náměstek hejtmana Stanislav Juránek zase vzkázal, že k věci nemá co říct, protože nebyl členem výběrové komise.

A nový ředitel? Svoboda, jenž se členstvím v ČSSD netají, na slova o „trafice" reagoval odmítavě. „Znáte někoho, kdo by tvrdil po prohraném konkurzu něco jiného? Osobně bych si musel stěžovat několikrát, protože tohle nebyl můj první konkurz, a ten poslední – na hodonínské gymnázium – jsem dokonce vyhrál. Přesto byl konkurz zrušen," prohlásil Svoboda.

Podobnou zkušenost ovšem má i Souchop. Vyhrál už dubnové výběrové řízení na ředitele sloučeného mikulovského gymnázia, odborné školy a učiliště. „Konkurz byl ale zrušený. Oficiálně mi dodnes z kraje nikdo neřekl proč," zmínil neúspěšný kandidát Souchop. Připomněl, že na těchto školách zřizovaných Jihomoravským krajem nešlo o první takový případ.

Mikulovským se nelíbí ani časté střídání ředitelů. „Škole to neprospívá," shodla se naprostá většina školské rady v prohlášení s poukazem na úbytek žáků.

Popasovat se s tím chce i nový ředitel Svoboda. „Důležité bude alespoň zastavit každoroční pokles stavu žáků. Vytvořit atmosféru pospolitosti, vzájemné úcty učitelského sboru a studujících, to vše podpořeno solidní materiální základnou," nastínil své plány Svoboda.