Čtenáři Břeclavského deníku se k nahrazení Jiřího Souchopa vyjadřovali v diskuzi často jadrně. „Jsem rodič studenta tohoto gymnázia. Okolnosti kolem konkurzního řízení a jeho výsledek mě doslova šokovaly. Měla jsem za to, že doba nutnosti stranické příslušnosti a politické špíny pominula," uvedla pisatelka, která se představila jako Radka.

Příspěvek podepsaný Učitel GSS se nesl ve zcela opačném duchu. „Jirka Souchop dokázal za dva roky ve funkci vytvořit leda tak atmosféru strachu, kvůli které řada zaměstnanců zvažovala odchod ze školy," stálo v něm.

Zazněly také hlasy o tom, že nový ředitel Svoboda není místní. Ten na to měl odpověď. „Nepřišel jsem poznávat Mikulov, to až ve druhé řadě, ale spravovat stagnující školu. Má to i svou nespornou výhodu nejsem svázán s místním podnikatelským a politickým prostředím," oznámil Svoboda.

Nabídka „výtvarky"

Člen školské rady a mikulovský radní Vojtěch Příbramský (KDU-ČSL) kritizoval postup při výběru ředitele i konání Svobody po nástupu. „Dá se to přirovnat k jednání komunistů v padesátých letech, kdy poslušný politický straník nahrazoval odborníka. Svého rivala v konkurzu pak nový pan ředitel na hodinu propustil pro nadbytečnost, aniž by si nechal čas na možné využití kvalifikace člověka, který odvedl kus poctivé práce," zlobil se Příbramský.

Nestraník Souchop svůj odchod ze školy upřesnil. „Čekal jsem, co mi ředitel nabídne. V první fázi nic, potom poloviční úvazek výuky výtvarné výchovy. To jsem odmítl, není to moje aprobace. Jednalo se ovšem o zákonný postup," uznal muž s aprobací matematika a tělocvik.

Jak dodal, na jednání školské rady se ještě před letními prázdninami řešil zrušený dubnový konkurz, který Souchop vyhrál. „Na radě zaznělo, že při zrušení výběrového řízení hrálo roli i to, že jako ředitel jsem údajně dal výpověď paní učitelce, která je rovněž členkou ČSSD a současně krajskou zastupitelkou," řekl Souchop s tím, že sám neví, nakolik to mělo vliv.

Řeč je o mikulovské zastupitelce Iloně Žiškové Vágnerové (ČSSD). „Z pedagogického sboru jsem nikdy neodešla. Bývalý ředitel Souchop mi pouze ústně sdělil, že mi dá výpověď a formálně mi ji předá, až se mu bude chtít. Dalším dvěma nepohodlným kolegyním ve stejné době výpověď předal. A protože žádná z výpovědí neměla relevantní právní důvod, stěžovaly si na toto šikanózní jednání na odboru školství a u odborové organizace. Taková lidská a manažerská selhání ale nebyla ojedinělá," podotkla Žišková Vágnerová.

Dodala, že za svých osmadvacet let učitelské praxe nezažila horší náladu ve sboru, než byla za ředitele Souchopa.