„V Břeclavi v souvislosti s tím převedeme lékařskou pomoc do takzvaného setkávacího systému," potvrdila včera informaci mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Jejich ředitel Milan Klusák ještě vysvětlil, proč se k takovým změnám rozhodli. „Na Mikulovsku je malá četnost výjezdů, které potřebují posádku i s lékařem. Navíc je tam velká dostupnost rychlé lékařské služby z jiných míst. Mikulovská základna má malou spádovost. Obavy z toho, že změna nějakým způsobem postihne lidi, jsou zbytečné," uvedl Klusák.

Lidé se ale novinek u mikulovské záchranky spíše obávají. „Kdybych byla na místě zraněného, chtěla bych, aby ke mně vždy přijel lékař," reagovala například překvapená Zdeňka Krososková z Bavor.

O tom, zda by se k ní dostavil i zkušený lékař, rozhodne od srpna krajská operátorka. Ta podle závažnosti případu pošle na místo buď sanitku z Mikulova pouze se zdravotníkem, nebo s lékařem, ale to už z Hrušovan nad Jevišovkou, Pohořelic nebo z Břeclavi.

„Tento setkávací systém je efektivnější. Má uvolnit lékaře k dalšímu možnému zásahu a umožňuje ošetřit mnohem více pacientů. K méně závažným případům je vysílána záchranka se zdravotníkem. Těch je asi devadesát procent," vysvětlovala Zuchová.

Přesun v ohrožení

Proti změnám se vyslovil mikulovský starosta Rostislav Koštial. „S tím, že lékař má přijet k případu až podle situace a potřeby, přijdeme o plnohodnotně obsazenou záchrannou službu. Ostře jsem se proti tomu ohradil, ale marně," sdělil Koštial.

Chtěl, aby mikulovská záchranná stanice zůstala ve stejné podobě, nebo aby se stala součástí integrovaného záchranném systému spolu s hasiči.

„Na Mikulovsku jsme silně zatíženi. Jsme významná turistická oblast s vytíženou silnicí R52 a vysokou průjezdností aut," líčil nespokojený starosta.

Vadilo mu i to, že dotčené obce neměly při rozhodování možnost nastínit své názory. „Měla být vedena diskuze. Ti, kdo to navrhli, mluvili o změnách v zákoně, dojezdových vzdálenostech, o konci výjimky čerpání přesčasové práce u zdravotnických zaměstnanců a dalších věcech. Něco z toho chápu, přesto jsem ale proti," řekl Koštial.

Podle něj je v ohrožení i přesun záchranářů v Mikulově na nové stanoviště k hasičům.

PŘEMYSL SPĚVÁK