Kromě vína poutaly pozornost i hmyzí dobroty, které přivezli ochutnat studenti Mendelovy univerzity. V rámci premiérové doprovodné akce nazvané snoubení proteinových pokrmů s vínem. „Odvážlivců se našlo více než dost. Stála tam fronta, za hodinu nebylo co jíst,“ smál se organizátor trhů Josef Ševčík.

Studenti restovali červíky v karamelu nebo v čokoládě. Nabízeli i netradiční jednohubky s česnekovou pomazánkou. Nahoře „trůnil“ malý tepelně upravený brouk. „Křupalo to jako mandličky. Jen místo ořechu byl brouček i s křídly,“ smál se Ševčík, který také neodolal a ochutnal. „Byla to zajímavost, i když kdo ví. V jídle, na které jsme zvyklí, je dnes samá chemie. Francouzi jí šneky, možná dojde i na brouky,“ zamýšlel se.

Velký zájem byl také o čtyři druhy fazulňačky. V kotlích ji venku vařili kuchaři z Mikulova, Velkých Pavlovic, slovenského Pezinoku a rakouského Drasenhofenu.

V jednu hodinu začalo z vinné kašny před zámečkem tryskat víno. Ze Sedlece. Že nešlo o žádný „druhák“, potvrdil i exministr zemědělství Jakub Šebesta. S manželkou ochutnal hned několikrát.

Zájemce vozil do areálu plného dobrot a lahodného vína kočár tažený koňmi. V horkém odpoledni se ale zásoby vína rychle tenčily. „Od vystavovatelů jsme měli na patnáct set sedmiček vína a prakticky všechno se vypilo,“ bilancoval Ševčík před večerním ohňostrojem.

Pozornost návštěvníků poutalo v horkém odpoledni rovněž mistrovství republiky v tahání vína koštýřem ze sudu na čas. Přihlásily se dvě desítky soutěžících z Mikulova, Valtic, Lednice, Nosislavi, Rakvic, Kobylí, Bavor, Velkých Němčic, ale i Brna, Prahy či Pezinoku.

Dvoulitrový koštýř nakonec dokázal nejrychleji ze všech natáhnout šéfredaktor časopisu Sommelier Luboš Bárta. Stačilo mu 5,47 sekundy. Druhý skončil starosta Velkých Němčic František Smetana s časem 5,97 sekundy a třetí byl Martin Bešter z Mikulova za 6,16 sekundy.

Příliš se naopak nedařilo zpěvákovi Jožku Šmukařovi, který se v netradiční soutěži opět ujal moderátorské role. Zatímco loni dokázal dvoulitrový koštýř natáhnout nosní dírkou mimo soutěž za méně než deset vteřin, tentokrát mu k zopakování obdivuhodného výkonu kousek chyběl.