Akce, nad kterou převzala patronát herečka Naďa Konvalinková, se koná v sobotu od deseti hodin dopoledne v areálu mikulovského Hotelu Zámeček. V pravé poledne vínům požehná páter Pavel Pacner z mikulovského děkanství. Novinkou bude přehlídka kotlíkových přesnídávkových polévek jako je krkonošské kyselo, domácí gulášovka, zabijačková prdelačka, moravská zelňačka, záhorácká fazolňačka, babiččina hrstková, ukrajinský boršč a další. Tradiční přípitek z vinné kašny je na programu o půl jedné odpoledne.

Mistrovství v tahání vína koštýřem ze sudu na čas následuje ve dvě hodiny odpoledne. Návštěvníci se mohou těšit také na sekání sektů v podání úřadujícího mistra České republiky Kamila Prokeše. Role moderátora se zhostí zpěvák a vinař Jožka Šmukař.

Na čtvrtém ročníku Mikulovských vinných trhů bude představený první v České republice vyrobený, stoprocentní, za studena lisovaný révový olej.

„Návštěvníci se mohou také těšit na speciální sabrage sektu, kterou předvede úřadující mistr České republiky v sekání sektu Kamil Prokeš," uvedl majitel hotelu zámeček Josef Ševčík.

„Ke slavnostnímu přípitku jsme předsednictvu Mikulovských vinných trhů vybrali unikátní sekt Benedictus. Jedná se o šumivé víno, nesoucí název po Svatém otci papeži Benedictu XVI. Právě on si při své návštěvě v České republice v roce 2009 toto víno vybral, ochutnal a několik lahví si odvezl na památku do Vatikánu," doplnil Ševčík.