„Gourmet festival je jedinečnou přehlídkou moderní moravské kuchyně a také vína v srdci Pálavy,“ sdělil jeden z organizátorů Petr Marcinčák. Jak dodal, hlavním cílem festivalu je pozvednout úroveň gastronomie v Mikulově a jeho okolí. „Chceme obrátit pozornost na místní suroviny a potraviny a na tradiční pokrmy v moderním pojetí,“ uvedl Marcinčák.

Ve čtyřech mikulovských hotelích, zámecké zahradě a vinotéce na návštěvníky festivalu čeká bohatý program. Jeho součástí je kromě kuchařských show také ochutnávka speciálních vín například v kombinaci s čokoládou. Dále pak s víny spojený filmový minifestival, který bude mít zázemí v tamním městském kině. V neposlední řadě čeká návštevníky i večerní posezení s cimbálovou muzikou.

„Odborníkům v gastronomii je věnovaný čtvrtek a pátek. Od pátku má otevřené dveře i široká veřejnost,“ upozornil Marcinčák s tím, že letošní ročník festivalu rozhodně není současně jeho posledním. „Určitě budeme pokračovat. Máme velmi dobré základy, na kterých chceme stavět,“ uklidnil pořadatel.

Podle Marcinčákových slov je důležité na konání festivalu upozornit. „Taková akce, jakou Gourmet festival je, se u nás nikde nepořádá. Jsou sice podobné, zaměřené na gastronomii, ale ten náš je výjimečný,“ usmíval se muž. Festival je, jak říká, dobrou vizitkou i pro moravská vína. „Rádi bychom festival v budoucnu pomalu rozšiřovali. A chtěli bychom, aby na Moravu přijeli lidé i z jiných koutů republiky,“ dodal Marcinčák.

Účastníci prvního ročníku festivalu si budou moci také prohlédnout pamětihodnosti města a jeho okolí. Například zámek, Dietrichsteinskou hrobku, městskou galerii či jeskyni na Turoldu, která je největší jeskyni Pavlovských vrchů.