Ochránci přírody si libují nad zlepšujícím se stavem vody v mikulovském lomu. V současné době navíc připravují potřebné dokumenty k tomu, aby lom mohl získat status přírodní památky. Na příznivém stavu mají podle ochránců svůj podíl také rybáři z tamní organizace.

„Při posledním monitorování situace toto pondělí byla průhlednost vody zhruba tři metry. Pokud budeme lom dále regulovat a omezovat některé druhy ryb, měla by se kvalita vody zlepšovat," potvrdil Jiří Kmet ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava.

Na příznivém stavu kvality vody v mikulovském lomu mají podle orchránců zásluhu i tamní rybáři. Pro kohokoli jiného je tam rybolov zakázaný.Ta nyní připravuje vyhlášení lomu za přírodní památku. Má to přinést lepší kontrolu nad rybolovem, který je tam zakázaný. I přesto se v lomu zaměstnanci CHKO setkávají s ojedinělými případy pytlačení, které řeší s pomocí mikulovské městské policie.

„Vyhlášením za přírodní památku se podtrhne kvalita prostředí a budeme tam moci směřovat i peníze. Chceme tam dát informační panely, stojany na kola či lavici, zkrátka jednoduché vybavení pro návštěvníky," uvedl Kmet.

Zároveň potěšil všechny, které lom láká v létě ke koupání. „Pokud koupání nepřeroste nějakou neúnosnou mez, tak bychom jej nechtěli omezovat," informoval.

Chytají jen mladí

Celá přírodně cenná lokalita je od roku 2009 majetkem státu a spravuje ji Agentura ochrany přírody a krajiny, konkrétně pak Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Úmluvu při udržování místa a monitorovaném odlovu v zatopeném lomu má s CHKO mikulovská organizace rybářů. „Výjimku na chytání má Na příznivém stavu kvality vody v mikulovském lomu mají podle orchránců zásluhu i tamní rybáři. Pro kohokoli jiného je tam rybolov zakázaný.kroužek mládeže, který tam jednou za čtrnáct dní chodí trénovat. Samozřejmě je vždy pod dohledem vedoucích. My tam každou jednu sobotu v měsíci sledujeme stav ryb. Lovíme pouze na udici a jen z jednoho místa, protože terén je místy nerovný až nebezpečný," sdělil hospodář a údržbář mikulovské rybářské organizace Milan Sedláček.

V mikulovském lomu není původní osádka ryb. „Lidi tam už naházeli kde co. Odlovovali jsme třeba okouna, karase i sumečka amerického. Naopak zachováváme dravé ryby jako štiky a boleny," prohlásil Sedláček.

Lom pravidelně navštěvuje řada lidí. Mezi nimi například devětadvacetiletý Erik Ščevík, který místo vyhledává zejména v létě kvůli koupání. „Je to tam dobré. Voda je čistá, dokonce o poznání lepší než třeba před pěti lety. Ale je to tam hodně nebezpečné. U vstupu do vody je spousta ostrých kamenů, bez bot se tam koupat už nebudu. Tamní děti si přesto troufají na skoky do vody z nerovných okrajů skal, které lom lemují. Blázni," hodnotil mladý muž.