Stovky lidí se na parkovišti prodejny Travel Free sešly po deseti letech. „Poprvé jsme se na hranicích setkali v prosinci 1989. Letos si tedy připomene pětadvacáté výročí svobodného pohybu mezi státy a obnovení přátelství dvou sousedících národů. První tři roky jsme se tady scházeli pravidelně. Potom jen na půlkulaté nebo kulaté výročí. Naposledy před deseti lety, takže to už je docela doba. Letos si to musíme všechno pořádně vynahradit," sdělil jeden z organizátorů akce Jaroslav Smečka.

Hloučkům lidí z Mikulova a rakouského Drasenhofenu hrála k dobré náladě dechová hudba Mikulovanka. „Potkává se tady vždy spousta přátel. Pobaví se, někteří nosí různé pochoutky na ochutnání. My jsme připravili gulášovou polévku, pro dospělé svařené víno na zahřátí a nezapomněli jsme ani na děti. Pro ty máme nealkoholický punč," doplnil Smečka.

Svařákem se zahříval i Mikulovan Miroslav Sochůrek. „Když vzpomenu první setkání, tak tady tenkrát bylo opravdu hodně lidí a bylo to příjemné. Doufám, že se to podaří podobně i dnes," řekl Sochůrek. S přáním se přidala i Věra Trojanová. „Já jsem z Mikulova a pokaždé jsem se této akce zúčastnila. Naposledy před těmi deseti lety. Snad se to tedy opět stane tradicí a nebude taková dlouhá pauza," zadoufala Trojanová z Mikulova.