Při páteční akci s názvem Večer šumivých vín sommeliér Libor Nazarčuk zvědavému obecenstvu v útrobách břeclavského zámku předvedl, že nádoba, v níž se ukrývá sváteční mok, může mít vskutku netradiční parametry.

Představil totiž láhev o objemu pouhých sto pětadvaceti mililitrů. „Je hodně malá, ale kdo může říct, že na jeden hlt vypil flašku šampaňského,“ zasmál se při jejím otvírání Nazarčuk.

Návštěvníci akce, při níž se dozvěděli i něco z historie perlivé tekutiny, tak byli jedni z vůbec prvních, kteří něco podobného na vlastní oči viděli.

„Jedná se vlastně o světovou premiéru. Ale dá se říct, že je to spíše marketingový tah. Uvítají to především hoteliéři, řada hostů nevypije na pokoji celou láhev, a tak něco takového určitě uvítají,“ myslí si Nazarčuk.

Stylový sklep břeclavského zámku neskrýval jen miniaturní překvapení. Hosté ochutnali sekt z lahve, při jejímž držení bylo zapotřebí alespoň slušné muskulatury. Vážila totiž, i se svým obsahem, k deseti kilogramům.

„Dá se říct, že samotná láhev je dražší než víno. Je pro skláře hodně složité ji vyrobit. Její cena se tak může vyšplhat i přes tisíc korun,“ poznamenal Nazarčuk.

Tato láhev může být i životu nebezpečná. Je v ní dokonce větší tlak než pneumatice osobního auta. Troufli byste si ji svépomoci otevřít?