R52 má spojit dálniční síť mezi Vídní a Brnem. „Ukázalo se, že není možné, abychom se stavbou začali jako s celkem. Dobrou zprávou je, že se někde začne a že to bude zrovna v místě, kde stavba přinese největší užitek. Pomůže obyvatelům Mikulova i projíždějícím řidičům," sdělil Žák.

Zatímco jeho předchůdce Zbyněk Stanjura mluvil letos na jaře o začátku fyzických prací celé R52 v roce 2019, Žák chce, aby obchvat vznikl o několik let dříve.

„Rok 2019 je pro mě příliš vzdálený. Existuje jediná věc, kterou jsem ochoten považovat za možné zdržení. A to je vliv na životní prostředí," reagoval ministr na dotaz Břeclavského deníku.

Dlouholetý odpůrce rychlostní silnice Zdeněk Hasník, jenž je starostou Dolních Dunajovic, nadšení z příslibů Žáka krotil. „Zatím není co stavět, protože Jihomoravský kraj nemá územní plán. Navíc ani stavba na rakouské straně není v takovém stavu, abychom mohli říct, že vrcholí," komentoval Hasník novinku znějící od ministra dopravy.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek připomněl, že se proti zrušeným zásadám územního rozvoje obrátili na Ústavní soud. Úředníci zároveň připravují novou variantu.

Více se dočtete v úterním vydání Deníku Rovnost.