Ano, mohu potvrdit, že kolegu Petrů ve funkci vystřídám. Zastupitelé to ale ještě musí schválit. Formalitou bych to nenazval, ale očekávám, že zastupitelé změnu podpoří. Dojde k ní ze zdravotních důvodů. Všichni jsou podle mě natolik na výši, že budou souhlasit," říkal Zemánek.Jeho slovům pomyslně přikývl opoziční zastupitel Zbyněk Chlumecký (Pro Region). „Už to mají předjednané, takže to podle mě formalita bude. Myslím si, že výsledky práce budou podobné. Pan Petrů (neuvolněný místostarosta pozn. red.) říká, že se práci věnuje naplno, totéž očekávám i od pana Zemánka," reagoval Chlumecký.

Zůstane radním

Zemánek je současným radním a živí se zejména jako obchodník. Současně se v předčasných volbách uchází o křeslo v poslanecké sněmovně. Kritice „několika židlí", jež čelil například břeclavský starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD) i jeho kolega Petrů, se však brání. Tvrdí, že sedět bude pouze na jedné.

„Funkci místostarosty chci dělat uvolněně, na plný úvazek. Práce je opravdu hodně. Co se týká mého podnikání, v současné době jsem udělal vše proto, aby mi nesvazovalo ruce," sdělil Zemánek.Richard Zemánek (KDU-ČSL)

Zároveň ale přiznal, že v případě úspěchu v předčasných volbách, by se o místě svého působení ještě rozhodoval. Záleželo by podle něj na výsledku. Pokud by jej lidé vykroužkovali do vyšších pozic, nejspíš by usedl v poslanecké sněmovně. Jestli by se do ní dostal jen díky tomu, že je na čtvrtém místě krajské kandidátky, zůstal by v Břeclavi.

„Pokud by se stalo, že bych byl zvolen ze čtvrtého místa, šlo by o něco neskutečného, protože i v dobách největší slávy jsme za jižní Moravu měli maximálně tři poslance," uvedl dosud ještě radní. Věnovat se bude zejména kultuře a školství.

Petrů ve včerejším rozhovoru pro Břeclavský deník uvedl, že je jeho odchod definitivní. „Nemám si co rozmýšlet, rozhodnutí je stoprocentní. Zdravotní důvody mi to nedovolují. Lékaři mi řekli, že bych měl omezit veškeré věci mimo zaměstnání. Rád by ale zůstal alespoň radním. Schůze jsou jednou za čtrnáct dní nebo tři týdny. Snad mi to zdraví dovolí," vyprávěl Petrů.

Pokud zastupitelé výměnu na postu místostarosty posvětí, Zemánek se funkce chopí ihned. Zasedání se uskuteční ve středu osmnáctého září od čtyř hodin odpoledne.