Na vině je podle něj méně ovoce. „Úroda je poměrně slabá. Hodně pálím lidem z Hustopečska a Pohořelicka. Ze strany od Pohořelic nebude skoro nic, tam mají ovoce opravdu málo. Když vyjdu tak, abych zaplatil náklady, budu spokojený," uvedl pro Hustopečský magazín Strouhal.

Loni paradoxně zažil nejlepší rok za celou dobu, co hustopečskou pálenici provozuje. Vypálil šest tisíc litrů stoprocentního alkoholu. „Loňský rok byl za těch deset let, co pálím, suverénně nejlepší," potvrdil Strouhal, který tak alespoň bude mít z čeho pokrýt případné letošní ztráty. Zatímco před rokem pálil čtrnáct hodin denně, letos končí každý den už ve čtyři hodiny odpoledne.

Čtyřiadvacet hodin

Naproti tomu v pěstitelské pálenici v Hruškách teď neví, kam dřív skočit. „Slabší sezona? U nás určitě ne. Jedeme nepřetržitě, v srpnu pálíme čtyřiadvacet hodin denně včetně víkendů. A už se plní i září," ukazoval nabitý kalendář Josef Šmerák z hrušecké pálenice.

Podle něj se tam nyní vystřídá denně v průměru kolem deseti zákazníků. Podobně jako loni. Drtivá většina jich teď jezdí s meruňkami. „Loňský rok byl velmi dobrý, nadprůměrný. Letos by ale mělo být množství protečeného lihu ještě vyšší. Alespoň zatím to tak vypadá," srovnával Šmerák. Jak doplnil, v uplynulé sezoně, tedy od počátku července 2013 do konce letošního června, vypálili v Hruškách více než šestnáct tisíc litrů čistého lihu.

Jedním z důvodů vyššího zájmu je zřejmě i menší propad úrody ovoce než na Hustopečsku. „Například v oblasti Moravského Žižkova je ovoce hodně. Tam říkají, že neví, co s ním, kdy a jak to budou stíhat pálit," zaslechl také hustopečský „palič" Strouhal.

Sezona už naplno běží i ve Valticích, kde je pálenice součástí tamní střední vinařské školy a zahradnického učiliště. „Osobně si myslím, že bude spíše průměrná," odhadoval hned na počátku vedoucí školní pálenice Lukáš Valíček.

Načerno = zadarmo

V břeclavském okrese se nachází celkem sedm oficiálních pěstitelských pálenic. Kromě Hustopečí, Hrušek a Valtic také v Břeclavi, Sedleci, Rakvicích a Moravském Žižkově.

Řada lidí ale přesto pálí doma. Načerno. V okolí Hustopečí podle odhadu Strouhala možná až 95 procent lidí. „Oblast Hustopečska je tady na to nejsilnější," míní.

Důvod je zřejmý. Za jeden litr padesátiprocentní ovocné pálenky zaplatí lidé v oficiálních pálenicích kolem 130 korun. Kvůli vysoké dani.

Nejčastěji se pálí meruňky a švestky, ale také broskve, třešně, višně, moruše nebo víno. Přebytky úrody může do pálenice přivézt každý, kdo si na vlastním nebo pronajatém pozemku vypěstoval ovoce pro svoji potřebu.