„Jednou jsme na procházce po Břeclavi a okolí viděli, kolik odpadků a nepořádku se válí v naší přírodě, kolem cest, kudy chodí domácí a turisté. A řekly jsme si, že je potřeba odpadky uklidit a vyčistit to, co tam lidé nechali," prozradila prvotní impuls ke společné akci Marcela Janků.

Prostřednictvím sociální sítě se podařilo shromáždit velkou skupinu zájemců. „Překvapilo nás, kolik mladých lidí má chuť jít poslední prázdninovou sobotu uklízet les. A protože počet stále rostl, potřebovali jsme vybavení na úklid," doplnila mladá Břeclavanka Leona Juráčková s tím, že se se žádostí o pytle a ochranné rukavice obrátili na břeclavskou radnici.

V sobotu devět dobrovolníků vyrazilo od zimního stadionu do Kančí obory, kde sami viděli nejvíce nepořádku. „Mezi nejkurióznější nálezy patřily boty, zrcadlo, dámské kalhotky, kraťasy a zámky na kolo," vyjmenovala Marcela Janků nálezy.

Akce trvala tři hodiny a dobrovolníkům se podařilo sesbírat třináct pytlů odpadu. Doufají, že zájem neopadne a brzy půjdou čistit další zaneřáděnou část – břehy řeky Dyje.

Mladí Břeclaváci se rozhodli, že udělají něco pro sebe i přírodu kolem.