Jakoby i sama nebesa přála alespoň mírnému „oteplení" vztahů mezi Romy a většinovou společností. Ostatně právě to je hlavním cílem brigády. „Je to požehnané počasí. Včera pršelo a my měli hrůzu, jestli nám to vyjde," pochvaluje si předsedkyně břeclavské pobočky sdružení IQ Roma Servis Helena Danielová.Jasný cíl si dali ve čtvrtek břeclavští Romové ve spolupráci s organizací IQ Roma servis. Uklidit ulici Na Širokých. Mezi zhruba šestnácti účastníky různě roztroušenými po dlouhé ulici byla řada mladých lidí.

Jde ostatním účastníkům příkladem a zohýbá se pro prázdné pohozené skleněné lahve nebo různé obaly od jídla, aby je vzápětí vhodila do připraveného pytle. Nelze si nevšimnout, že mezi zhruba šestnácti účastníky různě roztroušenými po dlouhé ulici, je spousta mladých lidí. „Jsem spokojená, překvapilo mě, že došli mladí, hlavně ti starší patnácti let. Jde vidět, že mají zájem, že chtějí něco dělat a něco změnit," kvituje spokojená Danielová.

Mezi mladými vyčnívá postava třiadvacetiletého Vojtěcha Veselého, který na první pohled zaujme svými dredy a „jamajským" stylem oblékání. „Měsíc pracuji v IQ Roma servisu a myslím, že jde o dobrou věc," zdůvodňuje svou účast na akci a jedním dechem doplňuje. „Lepším vztahům podle mě akce napomáhá. A i kdyby to nikam nevedlo, pořád jde o dobrou věc," má jasno Veselý.

Dětské nadšení

Akci si mezi úklidem pochvaluje i Lucie Hodošiová, jež na brigádu vzala své dvě ratolesti. Při úklidu pobíhají sem a tam a užívají si pěkného dne. „Děti jsou spokojené, snažíme se, co se dá. Je skvělé, že vyšlo počasí a já mohla vytáhnout děti na čerstvý vzduch," líbí se Hodošiové.

Kaňkou na setkání je nízká účast lidí z většinové společnosti. Na akci si našli cestu jen čtyři Neromové. Jedno z možných vysvětlení se nabízí. V dopoledních hodinách všedního dne jsou většinou v práci. Jasný cíl si dali ve čtvrtek břeclavští Romové ve spolupráci s organizací IQ Roma servis. Uklidit ulici Na Širokých. Mezi zhruba šestnácti účastníky různě roztroušenými po dlouhé ulici byla řada mladých lidí.

Terénní pracovnice IQ Roma servisu Alena Gronzíková si však nemyslí, že přesunutí akce na sobotu či neděli by napomohlo větší účasti. „Těžko říct. Je otázkou, jestli by byla vyšší účast. Kdo chce, čas si vždy najde," myslí si Gronzíková.

A pokračuje. „Jsem s akcí spokojená. Myslím, že přišlo dost lidí a hlavně dětí, které se do toho zapojily spontánně," usmívá se Romka.

Zároveň by ale uvítala, kdyby se přece jen zapojilo více lidí z většinové společnosti. Třeba na další podobné akci. „Mohlo by se to stát nepsanou tradicí," míní Gronzíková.

Cesta k toleranci ve společnosti bude ještě dlouhá. Dokládají to slova jedné z kolemjdoucích, která si nepřála uvést své jméno. „Jen ať se Romové snaží, ale moc nevěřím, že to k něčemu bude," mávla rukou žena z Břeclavi.

To už se však blíží poledne a čas na svačinu. Odpoledne se účastníci přemístí na náměstí Svobody ke kulturní části programu. Po práci následuje zábava.