Až na zatemnění, které způsobil zhasnutý lustr, působil v sobotu sál valtického zámku jako ráj čokoládových nadšenců.

Na stolech byly nejrůznější tabulky a bonbóny, o nichž odborníci dokázali mluvit tak, až se zdálo, že jde o alchimii. „Lidé jsou zvědaví, i když je pravda, že někteří nepoznali mléčnou od hořké. Snažíme se jim vysvětlovat, o co jde," vyprávěla například Mikulovanka Miroslava Schneiderová poté, co fotografovi Břeclavského deníku zapózovala s kokosovou perlou. „Je výborná," pochvalovala si.

Kvalitní čokoláda z pravého kakaa zpříjemnila návštěvu valtického zámku už potřetí. Prodejní výstavu doprovodil i další gurmánský zážitek, jímž se stala ochutnávka vín oceněných v letošním ročníku Národního salónu vín České republiky. Prim hrály červená.

„Prostředí zámku je krásné a pro akci rozhodně plus. Jen škoda, že nám nesvítí světlo. Někteří už si začínají stěžovat," pokračovala Schneiderové. Mezi návštěvníky byla řada cizinců.