Neoveský starosta Marek Košut krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností. „Nic zásadního nám to nepřináší," řekl k účasti ve svazku.

Konec členství už odhlasovali zastupitelé. „Jsme nespokojení s vedením a činností, tedy spíše nečinností. Nevidím, že by se cokoliv rozsáhlejšího dělo," pokračoval starosta.

Moravská Nová Ves přispívá na chod sdružení se zázemím v Lanžhotě ročně více než sto tisíc korun. „Kritika se objevuje několik let a zní také z dalších obcí. Byť je Moravská zakládajícím členem, měla ke svazku vždy problematický vztah. Vyústilo to až naším odchodu," doplnil Košut.

Region Podluží
- Břeclavsko: Hrušky, Kostice, Ladná, Lanžhot, Moravská Nová Ves, Moravský Žižkov, Tvrdonice, Týnec
- Hodonínsko: Dolní Bojanovice, Josefov, Lužice, Mikulčice, Nový Poddvorov, Prušánky, Starý Poddvorov
· Moravská Nová Ves ze svazku vystoupí v úterý.

Místopředseda svazku Josef Osička, jenž je starostou Moravského Žižkova, bere vystoupení jako hotovou věc. Připustil, že půjde o ztrátu. Organizace ale nemá žádné páky, jak městys udržet. „Rozhodnutí musíme respektovat, svazek je postavený na dobrovolnosti. Je škoda, že Moravská končí. Region pracuje dobře, cíle naplňuje. Přesto je vždycky co zlepšovat Je také otázkou, jestli není lepší přijít s návrhem, jak na to, nebo nespokojenost řešit jinak," reagoval Osička.

Obce podle něj spolupracují na propagaci regionu či pořádání sportovních a kulturních událostí. V minulosti se společné kroky týkaly také investic. „Po volbách v roce 2010 se to přehodnotilo. Jde o velké území a někde byli s užitkem investic méně spokojení. Nepopírám, že šlo zrovna i o Moravskou Novou Ves," sdělil Osička.

Kromě Regionu Podluží fungují na Břeclavsku také další dobrovolné svazky. Například v Lednicko-valtickém areálu nebo Modrých Horách. Eva Kvapilová z Nadace partnerství, jež právě v Modrých Horách spolupořádá vinařské cykloakce, spolky oceňuje. „Díky spolupráci vznikl krásný turistický program. Když to funguje, jsou obce schopné dělat větší věci," oznámila Kvapilová.