I přes úspěchy policie v metylakoholové kauze stále hrozí otravou asi patnáct tisíc litrů nebezpečného alkoholu. Aby lidé nemuseli vylévat domácí zásoby do záchodu a neriskovali své zdraví, rozhodl se Jihomoravský kraj zadotovat bezplatné testy na metanol. V úterý ráno jsem do Velkých Bílovic vezl alkohol na test i já.„Nedávno jsem koupila dvě lahve rumu v jednom z břeclavských supermarketů. Chtěla jsem je sice využít jen na vánoční cukroví, ale protože nešlo o výrobky známých likérek, zvažovala jsem, co s nimi," přiznala má matka Jitka, co ji k testu přimělo.

Fronty jako před plzeňskou univerzitou, kde musely po hodinovém náporu lidí s lahvemi bezplatné testování odvolat, ve Velkých Bílovicích nerozrážím. Jak brzy poznávám, dveře se tu ale netrhnou. „Oproti normálu máme pilno. Lidi stále volají a nosí lahve, kterých se bojí. Testujeme už přes týden. Pokud nám peníze vyčleněné krajem vystačí, lidé se na nás mohou obracet do patnáctého října," upozornil na dočasnost nabídky Radim Salay z velkobílovické chemické laboratoře.

Bezplatná služba se týká fyzických osob z Břeclavska. Provozní barů nebo pálenic si za speciální test zaplatí necelých sedm set korun za jeden vzorek. „Na jedovatý alkohol s vysokou koncentrací metylalkoholu jsme tu zatím nenarazili. Vaše dvě lahve jsou teď na seznamu těsně pod číslem devadesát," vypočítává Salay, zatímco se mnou sepisuje žádost a vyřizuje zvonící telefony a lidi u dveří.

„Právě volal nějaký pán z Břeclavi. Koupil si stáčený rum, který použil na višňovku a teď se jí bojí napít. Brzy doveze vzorek," zapisuje si devětačtyřicetiletý chemik.

Pokud by laboratoř smrtící alkohol našla, museli by přijet policisté i s celníky. A alkohol by mohl pomoct při dalším vyšetřování. „Odebíráme mililitrový vzorek, který testujeme na plynovém chromatografu. Děláme na tom jen dva a lahví přibývá, přesčasy jsme ale zatím neměli," smál se jeden ze dvou laborantů Vladimír Horký, když do speciální stříkačky nabíral vzorek značkového alkoholu.

„Testovali jsme tu lahve z postižených likérek, šestilitrový kanystr rumu, ale i několik lahví zahraničního hořkého likéru. Nakoupili si je na oslavu a bez potvrzení se jich asi bojí napít," vyjmenovala druhá laborantka Věra Zahradníková.

Za několik minut je žádost vyřízená. Naše rumy si ale na výsledky počkají ještě týden. Když odjíždím, přichází ke dveřím vzorek rezavé barvy s číslem devadesát jedna.

Míst kontroly je na jižní Moravě spolu s Hodonínem a Brnem šest. Testy zatím vyšly kraj na půl milionu korun a odhalily čtyřiadvacet nebezpečných vzorků.

PETR VLASÁK