Největší zájem o zpívání projevili Pohořeličtí. Na náměstí Svobody před kostelem si daly dostaveníčko tři stovky zpěváků. „Zřejmě se projevilo, že loni jsme se do zpívání koled s Deníkem nezapojili. Lidé byli natěšení," pochvalovala si velký zájem jedna z organizátorek Alena Bilavčíková.

Premiéru si akce Česko zpívá koledy odbyla v okresní Břeclavi. Úspěšnou. Na prostranství u kina Koruna si společně s pěveckým sborem ze základní školy Kupkova notovalo kolem stovky lidí.

Přišli nejen rodiče a prarodiče těch, kteří stáli na pódiu. „Syn chodí na Kupkovu, sice nezpívá se sborem, ale všechny koledy se naučil. Doma jsme to trénovali a jsme rádi, že jsme tady. Zpívat bude malý i u babičky a dědy, jinak žádné dárky," smál se Martin Konrád z Břeclavi.

„Padly nám do noty"

Pohodová atmosféra panovala v Novosedlech. Tamní nadšenci připravovali drobné pohoštění v podobě vánočního cukroví a teplého čaje. „Celá akce se nám moc líbí. Vybrané koledy nám padly do noty, protože je známe. Je krásné, že se zpívá na tolika místech najednou. Užíváme si to," říkala Marie Hajduchová, která 
u obecního úřadu zpívala 
v hloučku několika známých.

Celkem v Novosedlech přišlo na osmdesát lidí. Obsadili prostranství mezi nazdobenými smrky. Program doprovázely hrou na kytaru děti z hudebního kroužku. „Chtěli jsme si Vánoce zpestřit, předchozí akce s Mikulášem měla velký ohlas. Prvně jsem si myslela, že je to jen v okrese. Lidi ale nalákalo, když jsem pak v pozvánce napsala, že je to v celé republice," uvedla Zdenka Kollmannová, jež se na středečním večeru v Novosedlech organizačně podílela.

V obci si dokonce vyrobili vlastní zpěvníky, které pak vhazovali lidem do poštovních schránek. Další, včetně těch, co vyšli jako příloha Deníku, byly k dostání na místě. Po odzpívání pěti „povinných" koled, program pokračoval dalšími písněmi.

Premiéra i tradice

Hustopečští se akce zúčastnili vůbec poprvé. „Jsem ráda, že vás tady vidím hojný počet," uvedla starostka Hana Potměšilová k hloučku zpěváků. Sama poté udávala takt.

Někteří lidé se dostavili jenom „nasát" atmosféru. „Nejsem moc pěvecky zdatná, takže jsem si přišla poslechnout, jak zpívají ostatní," usmála se Kamila Rousková 
z Hustopečí. Do města přijeli 
i obyvatelé sousedního Kurdějova. Pro všechny byla nachystaná přepravka s čajem.

V Mikulově se zpěváci mohli zahřát také „svařákem". 
„S partou přátel chodíme od prvního ročníku. Bereme to 
i jako příležitost naladit se na Vánoce," zmínila Jana Němcová. Na závěr si užila píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. „Tatínek nás na ní vychovával od mládí," vzpomněla žena.

Pod vánočním stromem zpívaly děti ze základní školy Hraničářů, nechyběly ani ženy ze souboru Pálava.