Vážení čtenáři, hlasujte v anketě, která se nachází v pravém horním sloupci. Děkujeme!

„Projekt Festivalu otevřených sklepů vznikl jako odezva na rostoucí poptávku milovníků vína z celé republiky,“ vysvětlil ředitel Festivalu otevřených sklepů Juraj Flamik.

Vůbec poprvé se projekt konal na jaře v Modrých horách a pak v létě na Podluží. „Na festival přijíždějí nejenom odborníci, kteří zde nacházejí nové kontakty, ale i lidé, jimž víno jednoduše chutná. Všichni však přicházejí na festival poznat vinaře a vína, aby si je pak v klidu nakoupili a přátelům doma převyprávěli, jaké jedinečné zážitky je na jižní Moravě čekají,“ doplnil Flamik.

Čtěte také: Šampiona vzaly Mikulovsku lechovické sklepy

Cílem Festivalu otevřených sklepů je podle pořadatelů především představení jednotlivých vinařů a vinařských regionů jižní Moravy, jejich osobitý charakter a typické druhy vína.

„Za každým vinařem se skrývá zajímavý příběh, který zákazník z etikety na lahvi nevyčte, a právě díky festivalu se zákazníci mohou s vinaři osobně seznámit,“ uvedl manažer festivalu Aleš Tureček.

„Návštěvníkům představíme nejenom typická vína z regionu, jako je jedinečný druh Pálava, ale i místní vinařské tradice a kulturní dědictví. V doprovodném programu tak máme například gurmánské menu, které připravil Hotel Marcinčák, degustační minikurz s vinařem Jaroslavem Drmolou nebo umění sabráže v podání Kamila Prokeše, mistra České republiky v sekání sektů,“ doplnil Tureček.

Festival začíná v sobotu, kdy budou sklepy otevřené od desíti hodin dopoledne do devíti hodin večer. V neděli mohou lidé přijít ochutnávat vína od jedenácti hodin dopoledne. Konec festivalu naplánovali pořadatelé na jednu hodinu odpoledne.