Lednický starosta Libor Kabát původně předpokládal, že dělníci se pustí do práce ještě v tomto roce. Teď to odhaduje spíž až na ten příští. „Myslím, že se projekt pozdržel v přípravě kvůli shánění souhlasu všech vlastníků pozemků," uvedl ve středu Kabát.

Jihomoravský kraj už na začátku roku informoval, že stavba mezi Lednicí a Podivínem je zařazená do přípravy projektů Evropské unie pro období 2014 – 2020. „S penězi by tedy problém být neměl," zmínil Kabát.

Náklady na rekonstrukci 4,6 kilometru dlouhého úseku byly předběžně odhadnuté na 85 milionů korun.

Jak prohlásil lednický starosta, vedení radnice velmi záleží na tom, aby silnice dostala nový povrch. „Je to 
v podstatě hlavní příjezdová cesta do obce. Kvůli sjezdu 
z dálnice u Podivína. Snad ve stavebním řízení již žádný problém nenastane," přeje si Kabát.

Novinkou mají být takzvané vjezdové ostrůvky. Vzniknou na okraji Lednice i Podivína. Oba v délce dvaceti metrů a osvětlené.

Záměrem je zpomalit piráty silnic. To schvaluje starosta Podivína Stanislav Machovský. „Byl to i požadavek obyvatel naší čtvrti Rybáře, kde vyrůstají nové domy. Auta tam projíždějí poměrně rychle. Zabývali jsme se také bezpečností pro cyklisty. Chtěli jsme, aby měli alespoň nějaký vymezený jízdní pruh. S tím souvisí rozšíření celé silnice. Povedlo se to zčásti. Navrhované řešení je jakýmsi odrazovým můstkem pro vybudování řádné cyklostezky v budoucnu," vyjádřil se Machovský. Také o cyklostezce se však mluví již dlouho. Více než třicet let.

Vítaný chodník

Ludmila Myslíková z Hippoclubu Lednice má jasno. „Jezdí k nám neustále nějaké skupiny. Ať už jsou to školáci, turisté nebo zájezdy. Rekonstrukci silnice uvítáme, ale to není ten nejpalčivější problém, který nás trápí. Především chybí podél silnice na vjezdu do Lednice slušné chodníky," upozornila žena.

Podle Myslíkové musí návštěvníci penzionu chodit po okraji silnice, což není zrovna dvakrát bezpečné.

Starosta Kabát reagoval, že projekt počítá s cestou pro pěší v Lednici. I z hlediska šířky upravené silnice. Nový chodník v délce čtyř set metrů má být metr a půl široký. Ledničtí dále posuzovali, jak nejlépe vyřešit problém odbočky na Janohrad, která je v zatáčce.

Kastelánka této umělé romantické zříceniny Darina Horká ale vnímá jako větší problém stav příjezdové cesty k Janohradu právě od okresní silnice. „Máme tady stále více turistů, aut i autobusů. A někde jezdí po výmolech," postěžovala si kastelánka.

Vítu Dočekalovi se zase některé úseky mezi Podivínem 
a Lednicí zdají špatně osvětlené. Je dobře, že se stav silnice zlepší," okomentoval plány Správy a údržby silnic.