S úderem jedenácté dopoledne přivítali první štamgasty v restauraci Mlýn ve Velkých Bílovicích. V menu nabídli kuřecí roládu, krútí směs s bramboráky i minutky. „Rozjíždí se to zatím pomalu, za první půlhodinu jsme obsloužili méně hostů, než bývalo zvykem,“ uvedl majitel Libor Brůček.

Žáci prvního stupně se 25. května vrátili zpět do lavic v Břeclavi. Před budovou takzvané Žluté školy v Sovadinově ulici je po rozdělených skupinách pouštěli několika vchody do budovy Základní a Mateřské školy Kupkova. U vstupu jim měřili teplotu.
S rouškami, štíty, měřením teploty. Školy na Břeclavsku ožily, podívejte se

Kuchyně restaurace vařila v době před karanténními opatřeními zhruba sto padesát obědů denně. Poté strávníkům alespoň připravovali jídla na objednávku s sebou. „V krabičkách jsme vydávali asi padesát procent obědů než normálně,“ zmínil Brůček s tím, že zájemci jídlo do krabičky zatím stále dostanou.

V lednické restauraci U Tlustých, ověnčené hvězdami od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, měli zavřené dveře po rozhodnutí vlády od 14. března. Poslední květnové pondělí už číšník v rukavičkách a povinné roušce znovu připravoval stoly a nosil jídlo či kávu hostům přímo v podniku.

Opravy jižní věže břeclavského zámku.
Opravy věží břeclavského zámku: rozebrat a opět vyzdít místo pouhé výměny cihel

Provozovatelé ale ví, že ještě není vyhráno. „Čekáme, až se rozjede i ubytování a otevřou se hranice se Slovenskem. To je asi polovina našich klientů,“ podotkl provozní lednické restaurace Petr Hýbl.

U Tlustých fungovala v předchozích dnech alespoň venkovní zahrádka. „Lednice se navíc už zase začíná plnit návštěvníky,“ věří muž v lepší období.

Břeclavský dům kultury Delta.
Chátrající kolos Delta v Břeclavi má nového majitele. Zachrání ho?

Od 25. května mohou být restaurace otevřené jen do 23. hodiny večer. Od 23 do 6 hodin je provoz možný jen přes okénko. Ve všech provozovnách včetně zahrádek musí být vzdálenost lidí sedících u různých stolů minimálně jeden a půl metru. Po odchodu hostů musí obsluha stůl pečlivě očistit dezinfekcí.