Vyhlášení turisticky nejnavštěvovanější oblasti jižní Moravy za chráněnou oblast oslaví letos čtyřicáté výročí. Na její údržbu chce správa pořídit více stád dobytku. „Potřebujeme více stád s ovcemi a především s kozami, které jsou nenáročné a bez potíží spásají i náletové dřeviny. Uvažujeme o tom, že bychom časem mohli mít v některé ze stepních částí oblasti stádo divokých koní," uvedl vedoucí správy Jiří Kmet.

Zatravněné oblasti pálavských kopců nyní spásá asi stočlenné stádo ovcí a koz.

Bojová vozidla

Pastevectvím a kosením nyní udržují zhruba pětašedesát hektarů stepí. Podle Kmeta je to jediný způsob, jak vytvořit vhodné podmínky pro zachování chráněných rostlin na Pálavě. Na tři sta hektarech přírodovědci dosud našli sedm set druhů rostlin. K nejcennějším patří šalvěj etiopská. Před deseti lety byla na Pálavě ojedinělá a podařilo se ji zachránit výsevem semen na vybraných místech. „Své místo v údržbě krajiny mají i vojenská bojová vozidla pěchoty," řekl Kmet.

Na jaře plánují na pálavských kopcích vyhlášení nové přírodní památky. Pojmenují ji Na cvičišti. Řeč je o zhruba padesátihektarovém bývalém vojenském cvičišti. Ochranáři se domluvili s nadšenci, kteří vlastní bojová vozidla, aby svá vozidla testovali právě v této lokalitě. Jejich pásy tak podle správců zkypří a provzdušní půdu.

Chráněná krajinná oblast čelí narůstajícímu náporu turistů. Pro ně by chtěla správa Pálavy začít do dvou let stavět Dům přírody v Dolních Věstonicích. „Naše plány počítají s tím, že by se rozšířila tamní archeologická expozice. Dům přírody by jim vysvětlil, v čem je Pálava jedinečná. Počítáme s tím, že vzdělaný turista bere na ochranu přírody větší ohledy," dodal vedoucí.