Tuto středověkou událost si každoročně připomínají na Pálavském vinobraní. Mikulovská akce se kvapem blíží. Koná se o víkendu. A historická scéna? „V pátek městem kráčí průvod s pochodněmi, připomínající jejich cestu do Vídně, výpravný sobotní průvod už vede královský pár. Letošní královnou je opět Chantal Poullain, která se své role pokaždé zhostí se skutečnou noblesou," uvedla Lenka Křivánková z pořadatelské Mikulovské rozvojové společnosti.

Král Václav IV. byl po svém osvobození v Mikulově ubytovaný jen krátce. Ukázka historického průvodu se podle organizátorů třídenní akce přesto stala velmi populární u všech generací.

Těm nejmenším toho Pálavské vinobraní nabídne více než jen královský pár na koních. V sobotu se děti v zámecké zahradě podívají na pohádky, dobové tance a písničky. Přijdou za nimi kejklíři, mohou fandit na šermířských zápasech, uvidí i výcvik dravců. V poučných hrnčířských a mincovních dílnách u zámku si vyzkouší základy řemesel.

Ředitelka pořádající agentury Marcela Koňáková k rodinnému zaměření dodala: „Chceme předat hodnoty naší historie, kultury a lásku k vinařství i novým generacím. Pouze díky nim máme naději, že mikulovská kulturní tradice přetrvá," nechala se slyšet ředitelka Mikulovské rozvojové společnosti.

Hravou formou lze na vinobraní poznávat také kulturu vinařství a degustování. V nástupnickém sále zámku se v neděli pořádá soutěž Malý sommelier, kde se děti a rodiče dozví něco o tomto oboru a čekají na ně ovocné vůně.

U udírenské věže se návštěvníci dílny zapojí do klasického zpracování hroznů v ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu. Čerstvě vylisovaný hroznový mošt je možné ochutnat i koupit. „Prezentace bude spojená také s ukázkou hroznů a listů, aby zájemci viděli rozdíly mezi jednotlivými odrůdami," doplnila Křivánková.

Nebude chybět ani historická tržnice, dobový jarmark nebo výstava drobného zvířectva v amfiteátru.

Na vinobraní se jako každý rok chystá i dvaatřicetiletá Jiřina Falková. „Jsem mikulovská patriotka. Celodenní program pro děti v zámecké zahradě a na Kozím hrádku rodičům doporučuji. Je úžasný. Baví se nejen děti, ale i dospělí. Třeba střílením z kuše," řekla žena.

Pódium v amfiteátru pak bude v pátek a sobotu patřit hvězdám českého a slovenského šoubyznysu. Vystoupí rovněž Lucie Bílá, Aneta Langerová, Celeste Buckingham nebo kapely Divokej Bill, Gipsy.cz a další.