Zedníček si jako zimoviště vybral vápencové skalní stěny v Pálavských vrších. „Jde o drobného pěvce, který žije ve vysokohorských oblastech Alp, Karpat a Himálaje. Odkud k nám na zimu přilétá, zůstává však záhadou," přiznal místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.Zedníček skalní zimuje na skalních stěnách Pálavy.

Jak uvedl, zedníček skalní je velký jako vrabec, ale liší se od něj dlouhým šavlovitě zahnutým zobákem, který používá jako pinzetu k vybírání hmyzu z úzkých skalních štěrbin. Jeho pestré, červenobíločerné zbarvení křídel je vidět pouze v letu a při hledání potravy.

Druhým vzácným zimním hostem je sněhule severní, která přilétá až ze severské tundry. Drobný pěvec připomíná pěnkavu, ale na rozdíl od ní je sněhule velmi světlá. „Sněhule se v posledních letech ojediněle objevují na kamenitých hrázích u dolní novomlýnské nádrže. I letos tam ornitologové už na jednu narazili," uvedl Šafránek.Sněhule severní zimuje na hrázích vodního díla Nové Mlýny.

Jelikož jde o drobného ptáka, který se ukrývá v nízkém porostu, lehce podle něj unikne pozornosti kolemjdoucích. Pro pozorovatele ptáků je to však rarita, za kterou jsou ochotni cestovat i přes celou republiku.

Na Nové Mlýny v těchto dnech přilétají zimovat také desítky tisíc severských hus polních a běločelých. V jejich hejnech se mohou objevit i u nás velmi vzácné bernešky bělolící, rudokrké nebo tmavé.

Sněhule severní zimuje na hrázích vodního díla Nové Mlýny.