Zvýšit jejich osvětu má mandloňové arboretum, které začalo vznikat v blízkosti rozhledny. „Začali jsme v březnu, pokračovat budeme i na podzim a v příštím roce,“ sdělila zakladatelka arboreta a majitelka Hustopečské mandlárny Kateřina Kopová.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

V první fázi tam zasadili stromy deseti odrůd, například Ginko, Supernova nebo Marináda. V budoucnu přibudou další odrůdy.

V městských sadech i pozemcích mandlárny je zhruba 850 starých mandloní a asi čtyři sta mladých stromků.

Během výjezdu na sousedský spor si zasahující hlídka všimla dvou zhruba dvouletých dětí, které se bez dozoru pohybovaly u domu nedaleko rušné silnice. Byly bosé a na sobě měly pouze trička.
VIDEO: Bosé a oděné jen v tričkách, dvouletým dětem z Břeclavi pomohli strážníci

Odborníci z Mendelovy univerzity vyšlechtili pro Hustopeče také novou odrůdu Husle. „Už je několik let zaregistrovaná. Vysazovali jsme ji do nových sadů,“ řekla hustopečská starostka Hana Potměšilová.

U mandloní se každoročně fotí davy lidí. Hlavně na jaře. První mandloně vykvétají zpravidla v polovině března. Lidé si pak mohou nasbírat mandle od poloviny srpna do listopadu. V sadech je i špalek na jejich rozbití. „Celkově je turistů méně než v předchozích letech, ale za námi se většina z nich přijde podívat. Mnoho lidí chodí i teď v létě na procházky do sadů, což bývalo dříve běžné jen na jaře,“ zmínila Kopová.

MICHAL HRABAL, ŠTĚPÁN BUBÍK