„Pro nás je to důležitá zpětná vazba, abychom mohli reagovat tak, aby byla pomoc poskytovaná rychle, efektivně a bez byrokracie,“ řekl na závěrečném brífinku šéf kabinetu s tím, že se například dověděl o problémech se zničenými hřbitovy.

Jak předeslal vicepremiér, předchozí setkání s místními podnikateli, kteří utrpěli velké ztráty, byly inspirací pro namodelování jednotlivých dotačních programů. Ten pro malé firmy a živnostníky, takzvaný rychlý milion, se podle něj otevřel brzy po řádění tornáda. „Ke dnešku máme zaregistrovaných 69 žádostí a 62 z nich je proplacených. Předpokládáme, že jich bude ještě více, protože 111 žádostí je ještě ve stádiu přípravy,“ uvedl Havlíček s tím, že zatím tak bylo proplaceno žadatelům 24 milionů korun.

Peníze. Ilustrační snímek.
Ze sbírek uvolní další miliony. Na pomoc rodinám zasaženým tornádem

Připomněl, že při minulé návštěvě tornádem postižené oblasti, slíbili program, který bude kompenzovat ušlé ztráty, u nichž škody přesahují zmíněný jeden milion korun. „První pracovní srpnový den byla tato výzva vypsána. Je pro všechny, kteří mají zničenou nebo částečně poničenou nemovitost a vše, co je její součástí, budou moci čerpat do 35 milionů korun,“ pokračoval ministr průmyslu a obchodu. Podnikatelé mohou začít žádat za dva týdny. Stát má na tuto pomoc připravenou půl miliardu korun. „Odhadujeme, že se bude jednat o dvacet až třicet firem. Na všechny by se mělo bez problému dostat,“ podotkl Havlíček.

Před brífinkem se zástupci vlády setkali i s místními vinaři. „Byl tady s námi náměstek ministerstva zemědělství, který přislíbil, že dostanou do 15. září zdroje. Jde o to, že se to musí trochu náročněji dokladovat, jedná se o polnosti, vinice a také o zemědělské stroje,“ doplnil místopředseda vlády.