„Že jsme ve finále zůstali bez ocenění? Nevadí. Jsme zlatí v kraji a už postup mezi nejlepší v republice byl pro nás ohromný úspěch. Účast v soutěži je pro nás inspirace do dalších let,“ uvedla krátce po vyhlášení výsledků starostka Morkůvek Brigita Petrášová.

Předloni získala obec v krajském kole bílou stuhu za činnost mládeže. Republikové finále se vyhlašovalo v sobotu na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Vesnicí roku 2019 se stala Lipová z Ústeckého kraje. Druhé místo obsadila Ratiboř ze Zlínského kraje před obcí Libovice ze Středočeského kraje. Cenu veřejnosti si z lázeňského města odvezli zástupci Sobíňova zkraje Vysočina. Koláčová cena putuje do obce Lozice z Pardubického kraje.

Ilustrační foto.
Auto narazilo do stohu. Dva lidé se lehce zranili

Do jubilejního pětadvacátého ročníku Vesnice roku se přihlásilo 206 obcí. „Nejvíc přihlášených bylo z Jihočeského kraje, a to pětadvacet. „Naopak nejméně, celkem pět, z kraje Moravskoslezského. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a od partnera soutěže vůz Škoda Scala,“ uvedl mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Finalisté Vesnice roku 2019

Čejetice (Jihočeský kraj)

Morkůvky (Jihomoravský kraj)

Hazlov (Karlovarský kraj)

Nový Hrádek (Královéhradecký kraj)

Svojkov (Liberecký kraj)

Otice (Moravskoslezský kraj)

Bělotín (Olomoucký kraj)

Lozice (Pardubický kraj)

Pačejov (Plzeňský kraj)

Libovice (Středočeský kraj)

Lipová (Ústecký kraj)

Sobíňov (Kraj Vysočina)

Ratiboř (Zlínský kraj)