Dům dětí a mládeže v Mikulově změní v příštím roce adresu. Příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Jihomoravský kraj, se od ledna přesune ze současného sídla do prostor mikulovského gymnázia.

„V rámci úsporných opatření, která jsou nutná, je přestěhování logickým řešením. Ušetříme provozní náklady a peníze za nájem budovy," konstatovala ředitelka mikulovského domu dětí a mládeže Alena Židelová.

Stávající prostory ve Vrchlického ulici navštěvují mikulovské děti ve volných chvílích již od sedmdesátých let. V současnosti však už nevyhovovaly účelům.

„Opravy by stály šestnáct miliónů korun. Jihomoravský kraj nechtěl platit ani režijní náklady, které byly s budovou spojené a činily okolo pěti set tisíc korun ročně. Prostory gymnázia jsou pro děti rozhodně v lepším stavu," podotkl první muž Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Jeho slova potvrdila i Židelová. „Nové prostory budou dostatečně velké a pro činnost domu dětí a mládeže zcela vyhovující. A především opravené, neboť v současnosti probíhá velká oprava budovy v Komenského ulici. Stavebně bude dům dětí a mládeže oddělený od ostatních prostor gymnázia, vchod budeme mít samostatný z ulice Piaristů," popsala.

Několik návrhů

Co bude s dosavadním sídlem, až jej děti opustí, však zůstává otázkou. Město coby vlastník nemá s nemovitostí žádné plány, a proto uvažuje například i o jejím prodeji.

„V tuto chvíli hledáme vhodné řešení. Již dříve jsem vyslal signál, že bychom mohli budovu prodat. Místo je totiž zajímavé tím, že je v centru a může se tam zrodit nespočet podnikatelských návrhů, které budou odpovídat územnímu plánu," nechal se slyšet mikulovský starosta.

Někteří opoziční zastupitelé přišli na středečním zasedání s dalšími nápady . „Přimlouval bych se za to, aby nadále sloužila k podobným účelům jako doposud. Tedy pro neziskové spolky a aktivity mládeže," vyjádřil se například mikulovský zastupitel Vojtěch Jedlička (KSČM).

„S návrhy, které se ve středu objevily, rozhodně problém nemám. Ale musím se nejdříve ptát, kde se na to vezmou peníze. Pro náš rozpočet by to bylo pět set tisíc korun ročně navíc. A nejsou to jediné aktivity, na které bychom museli peníze dát. V majetku města je i sportovní hala či hřiště" připomněl Koštial.

Podle jeho slov přesto zůstává možnost, že stavba bude nakonec dětem a mládeži sloužit i nadále, stále otevřená. „Zkoušeli jsme najít granty na podobné aktivity. Ale Jihomoravský kraj se rozhodl stěhovat v době, kdy již nejsou čerpatelné. Konečné slovo však budou mít samozřejmě zastupitelé," řekl starosta.

Mikulovský dům dětí a mládeže působí nejen v Mikulově, ale i na dalších místech Mikulovska. Jen v letošním školním roce se do některé z řady aktivit, které nabízí, zapojilo 813 dětí a školáků.