Kniha Zlodějky nebe vznikla tak, že autorka tu a tam nějakou básničku darovala svým kamarádkám a přátelům. Ti se dali dohromady a společně se dohodli, že básně vydají ve sbírce.

„Zajistili úplně všechno kolem, včetně zaplacení knihy a jejího tisku. Já jsem momentálně ten poslední a nejméně důležitý článek," tvrdí s úsměvem básnířka.

Na čtyřiadevadesáti stranách nasbírali přátele Inky Florusové něco kolem sedmdesáti básní. Sama básnířka přirovnala své pocity těsně před křtem k pohádce Císařovy nové šaty.

„Když rozdáte jednu báseň a dáte ji někomu konkrétnímu a potěšíte ho tím, tak se cítíte jako císař v novém hávu. A naopak, když přijde celá sbírka, tak přede všemi stojíte jako nahý císař. A já se s tím musím nějak vypořádat," popsala své obavy mladá žena.

Proč zrovna název Zlodějky nebe? Jmenuje se tak jedna báseň ze sbírky. „Je tam asi sedm próz, které uvádí ty ostatní básně. Myšleno je to v tom duchu, že každý máme nějaký svůj sen a chtěli bychom, aby nám aspoň kousek z něj, neboli toho nebe, patřil," vysvětluje žena, která letos oslaví čtyřicáté narozeniny.

Není to žádná složitá záležitost. „Básně jsou jednoduché a srozumitelné, protože pracuji s dětmi, tak podle toho se i vyjadřuji a píšu," říká Florusová, jež skoro deset let působí v hustopečském Centru volného času Pavučina.

Sbírku ilustrovala autorčina neteř Alžběta Ševčíková, která při té příležitosti v Městské knihovně v Hustopečích vystavuje své kresby.

„Maluje od malička, zaměřuje se na gotiku a emo. A tady vyloženě vyhověla mým přáním. Jsou to konkrétní obrázky ke konkrétním básním, které úplně neodpovídají jejímu stylu, ale opravdu splnila to, jak jsem to chtěla já," objasňuje Florusová.

Včerejší křest se konal ve stylu klasické vernisáže. Sbírku pokřtily tři kmotry, které se na knížce nejvíc zasloužily. Jsou jimi Lenka Machová, Beata Kynclová a Lenka Králíková. K tomu zazpívaly děti a pozvání přijala i harfistka, která knihovnu rozezněla svou harfou.

Kniha Zlodějky nebe bude k dostání právě v hustopečské knihovně a také v tamním turistickém informačním centru. Za sto padesát korun.

„Vydělané peníze zůstanou na účtu s tím, že až bude do budoucna čas vydat něco dalšího, tak je s přáteli použijeme," uzavírá Florusová.