„Inspirovali jsme se městským domem v Brně, který trpěl podobnými problémy a s pomocí kamer a čipů jim úspěšně čelí. Zabezpečení stálo milion sto tisíc, devět set sedmdesát tisíc jsme ale hradili z dotace od ministerstva vnitra. Milion korun na kamery šel pak z městského rozpočtu," vysvětlil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

Prádlo visí na dvoře

V bytových domech se podle starosty nový zabezpečovací systém osvědčil ihned. „Den po instalaci jeden nájemník poškodil nové dveře. Vše je detailně zaznamenáno a případ už se řeší. O větším pocitu bezpečí nasvědčuje i pověšené prádlo a kola odstavená na dvoře. To bez kamer nebývalo, lidi se báli, že jim někdo věci ukradne," všiml si Ryšavý.

V městských bytech žije osmdesát obyvatel. Většinou jde o lidi z nižších příjmových skupin a nezaměstnané. Čipy místo klíčů dostali nájemníci, s nimiž má město sepsanou ubytovací smlouvu. Bez čipu se do domu nikdo nedostane. Výjimku má jen správce domu, policisté, hasiči nebo pošťáci.

„Domy hlídá jednatřicet kamer. Staré dřevěné dveře nahradilo devět bezpečnostních vstupů s novými zvonky a čipovým panelem. Přenos z kamer je ve vysokém rozlišení a přenáší detailní pohyb i za tmy. Data z čipů a kamer se schází do dvou počítačů v místnosti jednoho z domů," vyjmenoval Jiří Janich ze zabezpečovací fir­my.

Oprav se dočkalo i osvětlení či poštovní schránky. Příští rok mají městské byty dostat nová okna a vchody se dočkají nové fazóny. Na dvoře přibudou dvě kamery.

„Město tím možná zamezí škodě na svém majetku, ale v okolí se nic nezmění. Ba naopak. Problémoví půjdou dělat binec za roh, kam na ně kamera nedohlédne," obával se muž, jenž v dané čtvrti bydlí. Jméno si zveřejnit nepřál, v redakci jej ale známe.

„Děti a mladí tak do pětadvaceti let jsou nejhorší, jako neřízené střely. Řvou, dělají naschvály a chodí v bandách po deseti, takže se jim člověk bojí cokoliv říct. Pochůzkáře jsem tu viděl jen jednou, státní policii taky výjimečně. Kamery nejsou řešení," vzkázal Břeclavan.