„Hmm, to je dobrota,“ ozývalo se v sobotu kolem poledne nejčastěji na mikulovském náměstí. Už podesáté se tam konala tradiční gurmánská slavnost – Festival Národy Podyjí.

Sedmnáct stánků různých zemí se spoustou dobrot bylo už před polednem v obležení. Vídeňský řízek, romská Gója či velké české koblihy s marmeládou a pudinkem. Takové a spousta dalších specialit lákaly podobou a vůní mlsné jazýčky návštěvníků.

Největší zájem byl na jubilejním desátém ročníků festivalu, soudě dle velké fronty, o mongolské národní jídlo Guuz – taštičky plněné vepřovým masem dělané v páře.

Lidé si pochutnávali na dalších specialitách, u pódia poslouchali hudební soubory a skupiny, dokud je nevyhnal pod střechu prudký déšť, který kolem druhé hodiny odpoledne narušil velmi dobře odstartovanou zábavu.