VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nazarčuk pozval Turka na moravskou slivovici

Břeclav - Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk reprezentoval Českou republiku na mistrovství Evropy v bulharské Sofii. Přestože patří mezi naše sommelierské špičky, do finále nakonec nepostoupil.

21.5.2008
SDÍLEJ:

Libor NazarčukFoto: DENÍK/Archiv

První tři místa si mezi sebou rozdělili Švýcar, Francouzka a pro některé překvapivě Turek, který zvítězil.

„Začínali jsme v sobotu brzy ráno degustací červeného a bílého vína. Poté následovaly destiláty. Museli jsme také vybrat jednu láhev vína ke dvěma různým pokrmům, které si objednali muž a žena. Potom jsme psali více než hodinový test o gastronomii v odborné angličtině,“ popisuje Nazarčuk.

Nejvíc ho překvapil servis. „Myslel jsem si, že to pro mě bude nejlehčí disciplína. Měli jsme ale za úkol nalít šampaňské z poloviny láhve do šesti skleniček. V tom to bylo hodně netradiční. Naopak lehký mi připadal počítačový test, ve kterém jsme měli na internetu najít stránky konkrétního vinaře,“ svěřuje se.

S vítězem soutěže, který pochází z Turecka, se Libor Nazarčuk zná už z loňského mistrovství světa. „Nepřekvapuje mě, že zvítězil. Pracuje v Anglii v jedné prestižní gastronomické firmě. Možná k tomu ale přispělo i to, že se mistrovství neodehrávalo poprvé ve Francii, ale v Bulharsku. Na druhou stranu byl jediný, který ve finále poznal saké, a to zřejmě rozhodlo,“ myslí si Nazarčuk, který už vítězného sommeliera pozval na moravskou slivovici. Ve finále ji totiž neuhádl.

Vítěz se na mistrovství připravoval několik měsíců šest hodin denně. „Je to samozřejmě také otázka financí. Jemu vyšel zaměstnavatel vstříc. Když podnikám, nemám tak ideální podmínky na přípravu. Přesto jsem se připravoval pečlivě, v podstatě už od minulého mistrovství světa. Je ale pravda, že mistrovství Evropy bylo ještě náročnější než mistrovství světa,“ myslí si.

Nazarčukův výkon ovlivnilo i onemocnění, se kterým na soutěž odlétal. „Nemohl jsem brát antibiotika, která by mi při degustaci narušila chuťové vnímání. To bylo pro mě asi nejtěžší. Také komunikovat v odborné angličtině nebylo lehké, i když jsem to trénoval s mojí lektorkou v podstatě denně,“ dodává Nazarčuk.

Překvapilo ho také, že přestože šlo o mistrovství Evropy, degustovala se na něm vína z celého světa. „Moravskou slivovici, kterou s ostatními desíti destiláty degustovali tři finalisté, ale nepoznal nikdo,“ říká s úsměvem náš nejúspěšnější sommelier.

Autor: Martina Muziková

21.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Michalčík, 10. října 2017, 6.53, 51 cm, 3270 g, 6.53, Hodonín
6

Novorozená miminka Břeclavska 42. týdne 2017

Ilustrační foto.

Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu

Kouzlo zabralo. Bradavický guláš chutnal hostům festivalu nejvíce

Mikulov /FOTOGALERIE/– Přestože se z nebe spouští provazce deště, k hotelu Zámeček v Mikulově míří davy lidí. Chuť na guláš a víno je silnější než neduhy počasí. Sobotní Pálavský gulášfest opět láká.

Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků

Jižní Morava /FOTOGALERIE, VIZITKY POSLANCŮ/ – Jihomoravské poslance čeká velké střídání. Křeslo získá čtrnáct nových politiků z kraje. Dvanáct ze stávajících poslanců za jižní Moravu končí ve sněmovně úplně, devět zůstává.

V rekordním hodovém průvodu kráčelo přes pět stovek lidí. Ve vracovském kroji

Vracov - Celkem 566 lidí ve vracovském kroji. A k tomu další stovka v krojích přespolních. Sobotní hodový průvod z roku 2015 ve Vracově na Hodonínsku se díky komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den zapsal počtem krojovaných v jedné obci mezi české rekordy. A je mu věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.

Opravený bazén v Hodoníně brzy otevře, lidé za vstup zaplatí víc

Hodonín – Devětadvacet měsíců „na suchu“ končí. Plavci z Hodonína a okolí se od listopadu konečně dočkají znovuotevření krytého bazénu v okresním městě. Za pobyt ve vodě ve zmodernizovaném sportovišti si ale připlatí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení