„Zklamaný nejsem. Servis jsem měl dobrý i degustaci, asi rozhodoval test. Ale těžko říct. Třetina otázek se týkala doutníků, kávy a čaje. Bylo to náročné,“ bilancuje poté, co přiznal, že dveře do čtyřčlenného finále mu zůstaly zavřené.
Na řeckém ostrově Rhodos ale zažil nezapomenutelné chvíle. Souboj s pětačtyřiceti soutěžícími z celého světa začal ranní degustací. „První disciplína byla skoro nalačno. Bílé víno byl zřejmě ryzlink, červené dodnes nevím. Neřekli nám to,“ popisuje tajnůstkářské praktiky poroty.

Další na řadě bylo párování vína s jídlem, jako je například orestovaná zelenina nebo kozí sýr. Následoval písemný test na hodinu a pětačtyřicet minut, samozřejmě v angličtině. Po jeho skončení se soutěžící střídali na servisu vína s komentovanou degustací.

„Snažil jsem se, ale na finále to nestačilo. Postoupil Švéd, Švýcar, Angličan a Francouz. Vítězem se stal nakonec švédský favorit Andreas Larsson,“ prozrazuje trojnásobný sommelierský mistr České republiky i Slovenska, který z krás Řecka mnoho nepochytil. „Za tři dny jsem viděl jen hotel, letiště a fotbal v televizi,“ říká.

Pětatřicetiletý odborník na víno patřil v soutěži, ve které startovalo i osm žen, ke svému překvapení spíše k mladším účastníkům. „Pochopil jsem, že kdo chce uspět, musí se několik let systematicky připravovat,“ podotýká sommelier, který chce příští rok zkusit štěstí na mistrovství Evropy.