Má příznaky jako obyčejná chřipka, na konci však může čekat smrt. Kvůli obavám ze západonilské horečky nyní proudí do břeclavské nemocnice davy lidí. Jak už Deník Rovnost informoval, horečkou se nakazili dva lidé z Břeclavska. Dvaasedmdesátiletá žena se nakazila v tuzemsku a nemoci v srpnu podlehla. Druhý pacient se z ní v současnosti léčí.

Nákazu mladého muže potvrdily testy na začátku týdne. Kde nemoc chytil a jaké měl příznaky, v nemocnici nechtěli sdělit. „Pacient je nyní v pořádku. Uvažujeme o jeho propuštění,“ informovala primářka infekčního oddělení břeclavské nemocnice Jana Kleinerová.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Obětí západonilské horečky byla žena z Břeclavska, další pacient je v podezření

Obavy lidí zaplňujících nemocnici jsou podle ní ale zbytečné. „Dostávají negativní zprávy o horečce a pak jsou přesvědčení, že jsou nemocní,“ uvedla.

Nemocnice už zrušila preventivní opatření zavedená po objevení nemoci. Na transfúzním oddělení od středy opět odebírají krev i krevní plazmu.

O zdraví se bojí Roman Pego z Břeclavi. „Ze západonilské horečky mám docela strach. Včera jsem doma zabil dalšího komára. Nemůžu teď mít doma přes noc ani otevřené okno, abych se nemusel bát,“ sdělil muž.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Potvrzeno. Druhý pacient v Břeclavi má západonilskou horečku.

Většina lidí horečku prodělá bez povšimnutí. „Myslí si, že mají obyčejnou chřipku. Jejich tělo si tak vytvoří obranné látky,“ vysvětlila primářka.

První příznaky nemoci jsou bolesti svalů, kloubů, zvracení a průjem. Odhalit nemoc v počátku je složité. „Praktik v podstatě nemá šanci ji hned diagnostikovat. Poslat pacienta na testy do nemocnice ho navede leda šestý smysl,“ upozornil praktický lékař Tomáš Klobas.

Inkubační doba choroby je až čtrnáct dní. Při bolesti hlavy lékaři kromě krevních testů dělají i vyšetření mozku. „Nemoc totiž může ojediněle ohrozit i centrální nervový systém,“ přiblížila primářka Kleinerová.

Ilustrační foto.
Platba kartou v autobusech? Příští rok. Dopravci dostanou nové pokladny

Dodala, že na nemoc není žádný lék ani očkování. Mezi nejvíce ohrožené patří lidi starší šedesáti let a jedinci s oslabenou imunitou.

Virus na člověka přenášejí komáři, kteří sají krev nakažených tažným ptákům. Lidé se navzájem nenakazí. „Dosud jsme nezaznamenali žádný případ přenosu z člověka na člověka,“ informovala Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice v Brně.

RADKA KONEČNÁ

Vizualizace velkého městského okruhu v Brně - etapa Žabovřeská. Ilustrační foto.
VMO Žabovřeská: přípravné práce začnou v pondělí, povolení chybí jen na silnici