Soutěž se letos konala poprvé a navazovala na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy.

Cílem soutěže je posílit domácí výrobce kvalitních potravin. „Certifikát, který vítězové soutěže dostali, má lidem připomenout existenci kvalitních regionálních výrobků,“ řekl předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Odborná porota složená z veterinárních odborníků, zemědělské a potravinářské inspekce, zaměstnanců Mendlovy univerzity v Brně, agrární komory a ministerstva zemědělství hodnotila výrobky v šesti kategoriích.

V kategorii Mléko a mléčné výrobky zvítězila Kozí brynza Sedlák. Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky získal prvenství jogurtový dort Václava Labského, který je majitelem brněnské cukrárny U Čtyř mamlasů. V kategorii masné speciality zvítězil Židlochovický pršut z kotlety od Františka Janíčka. Další ocenění dostal také Česnek z Bořitova, Ovoce s medem a pivo Jubiler 1680.

Členové komise výrobky posuzovali z mnoha hledisek. Hodnotili chuť, vzhled, originalitu, použité suroviny a design výrobků. Zajímalo je také, jaký má výrobek vliv na lidské zdraví nebo jak je dostupný na trhu.

Značku Regionální potravina porota výrobkům udělila na čtyři roky. Po uplynutí tohoto období mohou výrobci požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání. Vítězné výrobky budou tvůrci prezentovat na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.

LUCIE TŮMOVÁ