Vala ročně vyprodukuje asi sedm tisíc litrů vína. Na jaká se zaměřuje? „Na jakostní s přívlastkem i zemské víno," vyjmenovává v seriálovém rozhovoru pro Břeclavský deník. Vala je svobodný, na děti zatím čeká. Mezi jeho výrazné úspěchy patří například zisk zlaté medaile na výstavě v domovském městě nebo ocenění šampion odrůdy vín na soutěži v Zaječí.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Je to rodinná tradice. Vínu jsem se chtěl věnovat odjakživa.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

To je právě to tajemství… Vinaře to musí bavit a dělat svou práci s láskou.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Spočívá v celoroční práci ve vinohradu, sklepě a odříkání, aby vše dobře dopadlo.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Někdy nic, někdy třeba i půl litru.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejlepší chvíli jsem zažil při dosažení zlaté medaile. A naopak nejhorší při krupobití a pozorování šestitisícového hejna špačků

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Tak určitě všech úspěchů, kterých jsem doposud v této profesi dosáhl.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Zastávám tradiční způsob vinařství, a to u jakékoliv odrůdy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si všech vinařů pro jejich práci a nasazení.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Zatím ne.