Výstava nese název Múzy. Pro Kurdíkovou je múzou především vlastní fantazie a atmosféra Mikulova. „Moje obrazy jsou spíše moderní, abstraktní. Nemaluji krajinky, 
i tak mi ale procházka mikulovskými uličkami pomáhá při mé tvorbě. Mikulov si člověk prostě zamiluje pro svou specifickou atmosféru. Je malebný i v tom, že nikdy nevíte koho potkáte a s kým se seznámíte. Jak z kulturní sféry, tak z té mediální. Žít tu je tak nějak vzrušující," říká rodačka z Břeclavi.

Umělkyně, která se malbě věnuje více jak pět let, nejvíce pracuje s akrylovými barvami. „Původně jsem zkoušela pastely. K těm se už nejspíš vracet nebudu. Akrylové barvy mně naprosto vyhovují," uvádí sedmadvacetile­tá žena.

V rodině je první, kdo se umění naplno věnuje. „Talent v rodině máme, nikdo se tomu však nevěnoval. Já sama mám vystudovanou vinařskou školu ve Valticích, ale od malička jsem různě tvořila a malovala. Později jsem si 
nakoupila plátna 
a začala naplno zkoušet různé techniky. Vždycky jsem tíhla k umění," vypráví Mikulovanka.

Nad jedním obrazem dokáže prosedět i několik hodin. „Také se mi někdy stane, že nejsem s výsledkem spokojená a celou noc přemýšlím, co na něm změním. Ráno se pak třeba ani nenasnídám a hned se pustím do oprav," směje se umělkyně a přiznává, že je občas schopná předělávat už hotové dílo, které visí již několik týdnů na zdi.

„Jsem malý kutil"

Už méně času jí zabere výroba různých šperků, náramků, dekorací a broží. „Výrobky nejsou tak náročné jako obrazy. Už to mám v ruce, zabere mi to hodinu nebo maximálně tři. Tvořím tak nějak všechno, co mě napadne a z jakéhokoli materiálu. Sbírám plechovky a další věci, ze kterých by šel šperk vyrobit. Jsem takový malý kutil," připouští s tím, že se novým technikám učí samovolně. Na semináře nejezdí. „Když se mi něco líbí, tak to prostě zkouším, dokud se mi to nepodaří," popisuje.

Za pět let, kdy se malování 
a výrobě šperků věnuje, se účastnila dvou ročníků přehlídky nezávislého výtvarného umění Samorosti a posledních třech ročníků výstavy děl amatérských umělců Made in Mikulov v Galerii Efram.

Také vystavovala obrazy při akci Wein und Käse 2012 v rakouském Falkensteinu 
a na sedlecké Ovčárně. „Kdysi jsem v Rakousku pracovala. 
A rodina, u které jsem byla, pořádala malý festival, kde jsem právě vystavovala," objasňuje Kurdíková.

Zajímavou výzvou pro ni byla instalace při projektu Jeden svět, kdy vytvořila Pana Bublinku, který vítal všechny účastníky promítání.

Její nová výstava Múzy bude v mikulovské městské knihovně k vidění až do pětadvacátého června.