Pro region a Nové Mlýny je to velké vyznamenání, říká zapálený rybář Petr Tydlačka z Břeclavi. Řeč je o World Carp Classic, tedy o mistrovství světa v lovu kaprů, který letos poprvé hostí Česká republika. Konkrétně Nové Mlýny. „Je to historicky největší rybářský závod světa, který se běžně koná v Itálii nebo ve Francii," připomenul Tydlačka, jenž stojí za břeclavským Carp Show Moravia, největší kaprařskou klubovou akcí v České republice.

Účastníci prestižního rybářského klání – 114 dvou až tříčlenných nejlepších týmů z celého světa – se začali sjíždět na Břeclavsko už od pátku. Bivakové město vzniklo v pasohláveckém kempu Merkur, kde je víkend vyhrazený registraci závodníků. „Zahajovací ceremoniál s průvodem autokempem je na programu v neděli ve čtyři hodiny odpoledne," uvedla mluvčí českého logistického týmu závodu Tereza Vágnerová.

O mistrovství
· Soutěžním revírem je Dyje 5 – Novomlýnská nádrž. Táhne se od Strachotína přes Dolní Věstonice a Pavlov po Milovice
· Každému týmu se bodují jen tři nejtěžší kapři

Chytat se začne v pondělí ráno, po nedělním losu lovných míst. Týmy se budou snažit vytáhnout co největší kapry až do sobotního rána. „Chytat se bude nonstop, v tom je závod velmi náročný. Stává se, že někteří účastníci tři čtyři dny vůbec nespí," popsala Vágnerová.

Na nejprestižnější rybářský závod světa zve zájemce z okolí. „Vše je veřejně přístupné, podívat se může přijít kdokoliv," potvrdila.

Na kapří mistrovství vyrazí v týdnu také Tydlačka. „Není náhodou, že si britští pořadatelé vybrali Nové Mlýny. Potenciál nachytat velké ryby na dolní nádrži tady je," naznačil, že největší úlovky by mohly vážit až kolem třiceti kilogramů.

Ani takové kapitální kousky si ale žádný z rybářů domů neodveze. Závod je totiž ve stylu Chyť a pusť. To znamená, že každá ryba opo zvážení putuje zpět do vody. „Závodníci se navíc musí k rybě chovat hezky. To je jedna z věcí, kterou budou sledovat rozhodčí," podotkla Vágnerová.

Prohlédnout si zblízka umění rybářských mistrů z dvaadvaceti zemí se chystá také starosta Pavlova Zdeněk Duhajský. „Rybář sice nejsem, ale podívat se po hrázi určitě půjdu. Je to velká událost a další akce, která může pomoci Pavlov zviditelnit," zmínil.

Následující víkend pak šampionát vyvrcholí v Merkuru rybářskými slavnostmi s Jakubem Vágnerem. V pátek návštěvníkům zazpívá Xindl X, v sobotu Michal David. A doprovodný program potěší rodiny s dětmi.