Úspěšnost aplikace manželů Daniela a Karolíny Kvakových je zatím téměř stoprocentní. „Carebot je v současnosti schopen během vteřiny ze snímku říct, jaký plicní nález pacient má a speciální teplotní mapou ukázat, kde se nachází. Stane se nejlepším přítelem radiologa. Upozorní i na ty nejméně viditelné nálezy. Jde ale o doporučovací systém, lékař vždy bude ten, kdo snímek nakonec vyhodnotí,“ uvedl Daniel Kvak.

Aplikace funguje na principu neuronových sítí. Stačí jí poskytnout dostatečné množství dat – v tomto případě rentgenových snímků – z nichž se může naučit, jakou nemocí pacient trpí a jak na rentgenu taková nemoc vypadá. V momentě, kdy rentgenů uvidí dostatek, dokáže analyzovat i snímky nové.

Ilustrační foto
Třiadevadesátiletý Brňan se nevrátil z pošty. Podařilo se ho vypátrat

A čím více jich uvidí, tím přesnější bude. „Když jsem si poprvé prohlížela rentgenové snímky hrudníku, přišly mi všechny totožné. Odlišit jemné rozdíly mezi snímky různých chorob vyžaduje cvičené oko a i to se může občas splést, takže pomocník se určitě hodí,“ zamyslela se medička Zuzana Fialová.

Přestože je podle autorů aplikace připravena k použití, do praxe ještě nějakou cestu ujít musí. Přeci jen na výstupech robota bude záviset zdraví a lidské životy. „Poslední měsíce jsme v intenzivním kontaktu s odborníky, kteří nám pomáhají aplikaci vyvíjet tak, aby byla pro lékaře spolehlivým partnerem. Nyní dokončujeme prototyp , kterou na podzim ukážeme v nemocnicích. Lékaři si ji tak budou moci vyzkoušet a my je s Carebotem budeme moci detailněji seznámit,“ informoval mluvčí společnosti, která umělou inteligenci vyvíjí, Matěj Misař.