VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Není z čeho vyrábět pálenky. Sezonu ještě mohou zachránit jablka a švestky

Jižní Morava – Dubnové mrazíky potrápily sadaře a zahrádkáře. Zničily jim totiž úrodu ovoce. Rozmary počasí ale mají i další dopad – není z čeho vyrábět destiláty.

2.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Unie destilatérů, která sdružuje pěstitelské pálenice, už u svých členů zaznamenala pokles poptávky. „Na vypálení je méně meruněk, protože pomrzly. Ale sezona dalších druhů ovoce teprve přijde," uvedl předseda unie Václav Šitner.

Podle něj se v České republice nejčastěji pálí jablka a švestky. „Lidé by ale nejraději pálili všechno. Například i melouny, nektarinky nebo mrkve," připojil několik kuriozit Šitner.

Nejčastěji se ovšem v České republice vyrábí destiláty z jablek a švestek. I těch se ale podle odhadů bude o čtvrtinu, respektive třetinu méně. „Dále jsou populární speciály, jako pálenky z ringlí, mirabelek, špendlíků nebo oskeruší," dodal předseda.

Dobrou sezónu ale před sebou mají v pěstitelské pálenici v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. „Díky tomu, že k nám začali zákazníci jezdit i z větší dálky, letos pálíme stejně jako vloni," popsal za Pálenici Pálava Jiří Vanke.

Na pěstitelské pálení dohlíží Celní správa. Podle ní na jihu Moravy působí 112 palíren. „Každá domácnost si může ročně nechat vypálit maximálně třicet litrů čistého alkoholu. Ovoce ale musí pocházet z jejich produkce, nesmí jít o koupené plody," upozornila mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Problémem podle Temňákové bývá pálení načerno. „Vloni došlo k výbuchu domácí nelegální pálenice," upozornila. Letos už celníci jednu nelegální provozovnu našli, nacházela se na Blanensku.

I z alkoholu vyrobeného z vlastního ovoce se musí zaplatit spotřební daň. Litr stoprocentního alkoholu vyjde na 143 korun, velkovýrobci přitom platí dvojnásobek.

Z čeho si letos nechá vypálit pálenku ještě neví ani Miroslav Vaculík z Vřesovic na Hodonínsku, který se svými destiláty pravidelně vyhrává ocenění. „Urodilo se toho hrozně málo, většina ovoce pomrzla v dubnu při mrazících. Bude ale asi dost švestek," věří pěstitel, který letos bude do soutěží dávat především své pálenky ze zásob.

Za úbytkem ovoce k pálení ale nestojí jen špatné počasí. Dlouhodobě se na jihu Moravy snižuje rozloha ovocných sadů. „Pěstitelům skončily závazky na produkci, kterou museli několik let udržovat, aby dostali dotace," vysvětlil tajemník ovocnářské unie Roman Chaloupka.

Podle tajemníka ale nejde jen o regionální problém, dlouhodobě ubývá sadů napříč republikou. „Na jižní Moravě je ale propad nejrychlejší," připomněl.

Podle statistického úřadu za pokles rozlohy sadů může jejich rozorávání. „Zemědělci v sadech pěstují i jiné plodiny," vysvětlila mluvčí úřadu Kateřina Báčová.

Tajemník ovocnářského svazu ale za úbytkem vidí jiné problémy. „Za posledních dvacet let se totiž téměř neobnovovaly broskvoně a meruňky," řekl Chaloupka.

Přitom právě na obnovu sadů přispívá zemědělcům stát. „Příspěvek záleží na hustotě stromů na hektar. Nejvíce mohou získat dvě stě tisíc korun, ročně vyplatíme pětašedesát milionů korun a peníze získá osmdesát žadatelů," informovala mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Od roku 2013 na jihu Moravy ubylo sedm set hektarů ovocných sadů, celkem jich tu ke konci května bylo přes tři a půl tisíce hektarů. V posledních letech byl přitom rekordní rok 2014, kdy se ovoce pěstovalo na více než šesti tisících hektarech půdy.

Kvůli špatnému počasí a ubývání sadů letos ovocnáři odhadují, že sklidí kolem 135 tisíc tun ovoce. To je o padesát tisíc tun méně než vloni. Zároveň se ale povedlo zvýšit výnosy na hektar.

Autor: Michal Rapco

2.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 14 400 Kč Pomocní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství Pracovník/ce třídírny vajec. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14400 kč, mzda max. 17280 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: osobně (Velký Dvůr 861, Pohořelice, od 8 do 14 h)), e-mailem (m.tomesova@maiwald.cz) nebo telefonicky (7 - 15:30 hodin, tel: 702 144 717), , Pracovník/ce třídírny vajec, 1 směnný provoz, pracovní doba 7 -15:30 hodin, směny v sobotu i neděli., , Zaměstnanecké výhody:příspěvek na stravování, po zkušební době příspěvek na penzijní připojištění, , Místo výkonu práce: Velký Dvůr 861, 691 23 Pohořelice. Pracoviště: Ag maiwald a.s. -01, Velký Dvůr, č.p. 861, 691 23 Pohořelice. Informace: Miriam Tomešová, +420 702 144 717. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 30 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK - SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: 4.12.2018 - obsluha hostů. Vhodné i pro uchazeče bez vzdělání v oboru, praxe nutná. Prac. doba v turnusech (krátký/dlouhý týden) - dle týdenní směny. Nástupní bonus 10.000 Kč, 6 týdnů placené dovolené. KONTAKT: Češka Roman, tel.: 603 592 495, e-mail: vcelarskydvur@seznam.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Roman češka - včelařský dvůr, Nejdecká, č.p. 171, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Roman Češka, +420 603 592 495. Věda a výzkum - Věda a výzkum Chemičtí technici, chemici 24 000 Kč Technici v oblasti chemie (kromě chemického inženýrství) LABORANT/KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 30500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 29.11.2018 - analytická kontrola vývojových vzorků, zpracování výsledků analýz, vyhodnocování pokusů. SŠ/VŠ (se zaměřením na chemii), případně jiné vzdělání, pokud je možno prokázat praxi na pozici laboranta v chemické laboratoři min. 5 let, znalost práce na PC (MS Office, Internet), ŘP sk. B, znalost AJ výhodou, samostatnost v provádění analýz a základních výpočtů pro analýzy. KONTAKT: zaslat životopis přes web. stránky http://web.fosfa.cz/cs/lide/kariera/vlozit-zivotopis, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Fosfa a.s., Hraniční, č.p. 268, 691 41 Břeclav 4. Informace: Fosfa a.s, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 21 500 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 21500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 5.12.2018/ Zasílejte své životopisy na email: gastro55@casinoadmiral.cz, případně si sjednejte telefonicky schůzku od 10 do 15 hodin na tel. čísle 607 895 111, kontaktní osoba p. Kunstová. Jedná se o přípravu teplých a studených pokrmů pod dohledem šéfkuchaře. Příprava jídel do výdajového pultu, pečení. Krátký/dlouhý týden, pracovní doba od 17:00 do 05:00 hod. (popřípadě dle dohody). Nabízíme věrnostní bonusy.. Pracoviště: Paradise casino admirál, a.s. - pracoviště mikulov, 28. října, č.p. č.e. 680, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Petra Kunstová, +420 607 895 111.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dolní vlakové nádraží v Brně při výluce.
23

První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Ilustrační foto.

Pohořeličtí školáci usednou do lavic na zámku

Miliony pomohou obcím. Opraví za ně silnice, kanalizace nebo ordinace lékařů

Jižní Morava - Ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo dotace pro obce do deseti tisíc obyvatel. Mohou opravit silnice, kanalizace nebo dětská hřiště a tělocvičny.

Lvice doma přehrály Uničov 4:2. Těžký zápas, komentoval trenér

Břeclav – Prvoligové hokejistky Břeclavi porazily na domácím ledě Uničov 4:2 a minimálně dočasně se posunuly na druhou příčku tabulky.

Adventní jarmark v Lednici nadchla taneční country skupina

Lednice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Country tance byly hlavním tahákem v bohatém programu nedělního adventního jarmarku v Lednici. Začalo přesně v pravé poledne na tamním Zámeckém náměstí.

Zachránili rekordní počet lidských životů. Letos už transplantovali 150 orgánů

Brno /ANKETA/ - Brněnští chirurgové letos transplantovali 150 orgánů. Víc lidí zachránili díky vyššímu počtu dárců, který se oproti loňsku zdvojnásobil.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT